Willem de Zwijgerlaan

In het hart van het Geuzenkwartier in Den Haag, op de Willem de Zwijgerlaan, bloeit een verhaal van gemeenschapszin en groene transformatie. Bij de herinrichting van de straat, nieuwe riolering, stenen i.p.v. asfalt en in het vervolg visgraatparkeren op het middenstuk, hebben een aantal straatbewoners zich sterk gemaakt voor een aantal groenstroken tussen de geparkeerde auto’s en aan het begin een jeu de boules baan bij café Happy Days.

Aan het einde van de straat (de Kranenburgerweg kant) kwamen de buurtbewoners samen om een buurttuin te creëren. De eerste poging bestond uit het zaaien van Zonnebloemen die uitbundig bloeide de eerste zomer na de herinrichting. Daarna werd er door een buurtbewoner een flinke hoeveelheid bloembollen ingekocht en gezamenlijk geplant.

Vervolgens werd in klein comité een idee uitgewerkt om de stroken van groen naar keuze van de bewoners in te richten. De buurtbewoners plantten vervolgens een tamme kastanje, een walnoot, appels en peren en een perzik boom. Iedereen bracht zijn eigen expertise en creativiteit in, resulterend in een diverse en levendige groenplaats. Het wieden van onkruid is geen karwei, maar een gezamenlijke activiteit, waarbij gesprekken worden gevoerd en vriendschappen ontstaan. Bij het legen van de papiercontainer wil met wind van zee nog wel eens een of meer stukken papier de tuin inwaaien. Een buurtbewoner heeft zich als doel gesteld zoveel mogelijk papier uit de borders te rapen. Hij noemt het gekscherend: “Zijn taakstraf”.

Inmiddels is de groen strook veranderd in een steeds wisselende bloemenpracht. In het voorjaar de bloembollen, daarna de klaprozen en de korenbloemen vervolgens de zomer-veldbloemen en vervolgens de herfstbloemen. Voorbijgangers stappen van hun fiets, of blijven staan om te genieten van het spektakel, en de buurtbewoners zijn trots op wat ze samen hebben bereikt.

De buurttuin is meer dan alleen een lust voor het oog; het is een symbool van samenwerking en gemeenschap. Door gezamenlijk voor de tuin te zorgen, leerden de buren elkaar beter kennen. Het is niet langer ‘slechts’ een stukje gemeentegroen het is nu een stukje gemeenschapsgroen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.