Voorlopig geen wandelpromenade Prins Mauritslaan
Nieuwsbericht 19 juli 2023: Prins Mauritslaan krijgt geen groene wandelpromenade: Gemeente heeft geen geld
Reactie op uitkomst petitie vergroening Prins Mauritslaan, teleurstelling overheerst
Door Mariëlle van de Ven (Groene Kansen) en Patrick Beekhuizen (Wijkoverleg)
In december 2022 is door de Groene Kansencommissie Statenkwartier (GKS) en het wijkoverleg een petitie aan de gemeente aangeboden aan Wethouder Mulder. Deze petitie werd ondersteund door ruim 1.300 bewoners en riep de gemeente op om de middenstrook van de Prins Mauritslaan om te vormen tot een groene zone. Op dinsdag 18 juli heeft de gemeente gereageerd op de petitie. GKS en het wijkoverleg zijn teleurgesteld in zowel de inhoud als de timing en communicatie van de reactie.
Inhoud, de Prins Mauritslaan wordt nu opgeknipt
Met het verdwijnen van de keerlus van tram 16 deed zich een unieke groene kans voor. Niet alleen voor de wijk maar voor de hele stad en daarbuiten. Door de middenstrook te herinrichten als een groene wandelpromenade profiteert iedereen. Het past in de ambitie om te vergroenen, sociale cohesie te bevorderen, klimaatadaptatie en meer bewegen mogelijk te maken. Ook sluit het perfect aan bij de initiatieven voor parkeren in het World Forum voor bewoners en toeristen. Dit kan de parkeerdruk in de wijk verlagen. En waarom zou je als toerist een tram nemen naar het strand vanaf het World Forum als je ook een mooie wandelroute hebt, en op de terugweg inkopen of een drankje kunt doen op de Keizerstraat, in de haven en/of de Fred?
De wethouder geeft in zijn reactie aan dat het idee van een groene wandelpromenade hem zeer aanspreekt, maar ook dat niet alle verzoeken tegelijk opgepakt kunnen worden en hier afwegingen in gemaakt moeten worden. Een geldkwestie dus. Wij begrijpen dit uiteraard en beseffen dat een project als dit iets van de lange adem is. Maar de reactie is erg vrijblijvend. Positief is dat we betrokken worden als er in de toekomst projecten gestart worden. Maar het was mooi geweest als de neergelegde visie ook als zodanig omarmd zou worden. Aan de westkant, waar de keerlus is verwijderd, zijn wel eerste stappen gezet voor vergroening. Maar met name de oostkant van Prins Mauritslaan zal zich de komende jaren de dupe van voelen van dit besluit. Dit vergeten stuk is volledig versteend. Enkele bewoners die hier in februari aandacht voor gevraagd hebben, hebben tegelijk met de reactie op de petitie, ook nul op het rekest gekregen. Terwijl er voldoende groene kansen zijn die nu al opgepakt kunnen worden.
Timing
De petitie is in december ingediend bij toenmalig wethouder Mulder. Tot aan de val van het College is meerdere malen gevraagd naar de stand van zaken. Door de nieuwe wethouder is nu wel snel een reactie gegeven, maar met een teleurstellende uitkomst. De timing maakt dit extra teleurstellend. Omdat het nu reces is, zijn zowel de Raad als de (nieuwe) wethouder van Asten niet bereikbaar. De reactie is, voor zover wij weten, ook niet besproken in de commissie Leefomgeving, wat wel de bedoeling was. Want alle Raadsleden die we gesproken hebben in dit traject waren erg enthousiast! Wij zijn hiernaast ook niet op de hoogte gesteld, maar moesten het uit de media vernemen.
En nu?
Een ambitie is iets van de lange adem en die hebben we. We gaan dus gewoon door! Wij zien voldoende kansen om ook de komende tijd vergroening mogelijk te maken en de gemeente scherp te houden op hun eigen ambitie: zoveel mogelijk vergroenen waar dit maar kan.
De herinrichting van de kruising Prins Mauritslaan – Frederik Hendriklaan loopt op dit moment en hier zien we het versteningsvirus alweer toeslaan, met name aan de oostkant. Een gemiste kans! Hier gaan we dus weer meteen werk van maken. Actieve bewoners blijven nodig!
Inmiddels hebben verschillende politieke partijen hun reactie geplaatst op Twitter. Ze willen na het reces bekijken wat er wel mogelijk is op de Prins Mauritslaan. Daarover gaan we graag met ze in gesprek. Uiteraard zouden we ook graag met de wethouder in gesprek gaan.
Niemand is tegen vergroening of verfraaiing. Maar bij dit plan negeert u ten onrechte de belangen van de omwonenden. In elke variant gaan er namelijk tientallen parkeerplekken op de Mauritslaan verloren. De auto’s die daar nu staan verdwijnen niet, maar zullen elders worden geparkeerd. In de omliggende straten is er al stevige parkeerdruk, die op deze manier verhoogd wordt. Dat is dus een schoolvoorbeeld van een scheve verdeling tussen lusten en lasten. Ik heb dit al eerder aan de orde gesteld, maar geen sjoege van de wijkvereniging gekregen. Dat is een kwalijke zaak, ik mag hopen dat u alle belangen meeneemt, van alle wijkbewoners.
De auto’s kunnen parallel geparkeerd worden en dat kost geen parkeerplekken
Helemaal eens!!! Eigenlijk schandalig dat dit voorgesteld wordt ten koste van de bewoners in de omliggende straten.
Wat jammer dat dit niet doorgaat. Gemiste kans, ook kijkend naar de klimaat-toekomst. Ik heb nog een tip/vraag: hebben jullie de AVN (algemene vereniging voor natuurbescherming Den Haag) ook betrokken? Zij hebben een grote deskundigheid en kunnen goed lobbyen. Hartelijke groeten, Claudia
Ik ben zo blij dat dit (voorlopig) niet doorgaat. Ben het dan ook totaal niet eens met het maken van zo.n groene strook. Sterker nog: ik vind het zelfs ronduit egoïstisch van degenen die dit voorstellen. Het zal de parkeerdruk op de omliggende straten namelijk enorm verhogen en daarmee die bewoners onnodig zwaar belasten. Verder hebben diegenen die aan de Prins Mauritslaan ooit bewust gekozen om in deze straat te gaan wonen. Ga er dan ook niet achteraf over klagen dat deze straat niet groen genoeg is.
Hopen op stadsverwarming in de toekomst, zodat wij niet aan de warmtepomp moeten met alle investeringen van dien. En dat combineren met een deel vergroenen. Wel rekening houdende met de parkeerdruk.
Het is nl niet zo dat de parkeerdruk ook maar iets verlicht is, door het aanvragen van het wijkbestuur om betaald parkeren voor onze wijk.
Dit was zonder enig overleg met de bewoners waarvoor ze zouden moeten staan.
Dus wachten en twee vliegen in één klap is betaalbaarder.