Verslavende substantie uit Sicilië bij de wijnclub Statenkwartier
door Frank van Ewijk
Sinds de Feniciërs meer dan 4000 jaar geleden de wilde druiven op Sicilië vervingen door uit het nabije oosten geimporteerde wijnstokken, staat het eiland bekend om zijn wijnproductie. Door een combinatie van de vruchtbare gronden van de Etna en de grote hoeveelheid zon mag je ook hoge verwachtingen van dit gebied hebben. We kozen het als thema voor de maandelijkse proeverij van Wijnclub Statenkwartier.
Lange tijd werd de Siciliaanse wijnproductie bepaald door grote coöperaties die met name op de kwantiteit gericht waren. Met 140.000 hectare aan wijngaarden is het eiland daarmee het grootste wijn producerend gebied van Italië geworden en zou het als land zelfs de 7eplaats innemen op het wereldtoneel! Op dit moment verdient echter slechts 2% van de oogst het kwaliteitslabel DOC, maar het aandeel kwaliteitswijn is zeker groeiende.
We proefden twaalf wijnen van ongeveer een tientje, uiteraard allemaal verkrijgbaar in of nabij het Statenkwartier. Ondanks de recente opkomst van de meer bekende druivenrassen kwamen de traditionele druiven uit Sicilië het beste uit onze proeverij. Daarbij scoorden de rode wijnen gemiddeld beduidend beter dan de witte, wellicht ook te verwachten met de overvloed aan zon in dit gebied.
Rood
De afgetekende winnaar was Tank No68 uit 2015, een mooie volle wijn met de smaak van rijpe rode vruchten, gemaakt van de Nero d’Avoladruif. Deze donkere druif dankt zijn naam aan het dorpje Avola in het oosten van het eiland. Zeer aan te raden bij een Italiaanse pasta of een goed stuk vlees. We kochten hem voor 10,70 euro bij de Connaisseur op de Fred. Daarbij moet wel vermeld worden dat we korting kregen vanwege de opheffingsuitverkoop. Veel wijnliefhebbers zullen ‘m missen, de kleine maar mooie sortering van deze winkel. Een goede tweede bij de rode wijnen was de Terre di Kama uit 2016, verkrijgbaar bij Marqt. Een combinatie van de Nero D’Avola en Perricone druiven, te koop voor 9,50 euro.
Hoewel de witte Siciliaanse wijn ons panel minder kon bekoren dan de rode, hadden we toch een positieve uitzondering met de wijn SurSur van producent Donnafugata. Deze wijn uit 2017 is gemaakt van de Grillodruif en we kochten hem voor 10,95 bij Le Bouchon. We beoordeelden deze als heerlijk fris in mooi evenwicht met de zuren in de wijn.
(Geen) moord
De kennismaking met de wijnen uit het land van de Cosa Nostra is ons goed bevallen. We gaan er geen moord voor doen, maar de wijn uit deze streek gaan we vast nog vaker tegenkomen want zoals de Italianen zeggen: ‘il buon vino non vuole frasca’.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!