Verslag BES-bijeenkomst 16 juni 2024
Hittestress in het Statenkwartier
Door klimaatverandering wordt het niet alleen natter, maar zullen we ook periodes gaan meemaken waarin het juist weer te warm wordt. Om het leefbaar te houden, schaffen veel mensen een airco aan. Maar airco’s gebruiken veel energie. Gelukkig zijn er ook energiezuiniger manieren om uw huis koel te houden. Dat bleek zondag 16 juni tijdens de BES-bijeenkomst over koelen zonder airco. Gastspreker Erik Carton, TNO-onderzoeker en innovator op het gebied van duurzaamheid, liet zien wat je allemaal kunt doen om je huis koel te houden. Daarna gingen de deelnemers mee op excursie naar diverse huizen in de wijk: kijken naar zonweringsvormen, een groen dak en een wit dak. Zie Presentatie “Passief voorkomen van oververhitting woningen”.
Zo’n 20 belangstellenden bezochten de BES-bijeenkomst. Dat was een hoge opkomst, want tegelijkertijd speelde het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd tegen Polen.
Erik heeft in zijn eigen wijk Ypenburg het nodige getest en gemeten, maar had ook goede tips voor onze huizen, die minder goed geïsoleerd zijn aangelegd. Goed geïsoleerde muren, vloeren en daken en een groen of wit dak zijn structurele oplossing. In de presentatie stonden aanvullende oplossingen centraal.
Belangrijk advies van Erik is dat het beter is om te voorkomen dat de warmte je huis binnenkomt dan te gaan koelen als de warmte al binnen is. Het koelen van je huis in de nacht is een belangrijke vorm van natuurlijke afkoeling. Zorg ervoor dat je luchtstroming creëert door aan twee zijden van de woning een raam of deur open te zetten, al dan niet met hulp van een ventilatierooster, bij voorkeur op twee verschillende verdiepingen.
Verder kun je de warmte op twee manieren buiten houden: maatregelen aan de buitenkant of aan de binnenkant van je ramen. Het koelen aan de buitenkant kan met markiezen, zonneschermen of screens. Ook kun je IR-werende folie op je ramen plakken. Of bomen zo plaatsen dat ze directe instraling van de warmte via je ramen voorkomen. In de winter zijn bladverliezende bomen kaal, dat komt goed uit want dan wil je de warmte vaak juist wel binnen krijgen. Voor de binnenkant van het raamkozijn heeft TonZon een warmtewerende folie op de markt gebracht. Aan de buitenkant is de folie zilverachtig, de binnenkant is wit. Draai die op een rolgordijnhouder en rol uit als het te warm is. Dat scheelt volgens de metingen van Erik gauw een paar graden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!