Update Buurtpreventieteam – november 2024

Elke maand geeft het BuurtPreventieTeam van het Statenkwartier in samenwerking met onze wijkagent Mike Roeleveld een update van wat er zoal speelt in de buurt. Zo houden we onze wijk samen veilig, schoon en prettig om in te wonen. Wil je ook een bijdrage leven aan een schone en veilige wijk? Kom dan eens langs in het Couvéehuis. Maandelijks vergadert het BPT op de derde dinsdag van de maand om 19.30u.

Gemelde incidenten van 15 oktober t/m 19 november

  • 7 X diefstal fiets
  • 6 X melding overlast jeugd
  • 4 X verkeersongeluk met alleen materiele schade
  • 2 X vernieling aan auto
  • 1 X diefstal auto
  • 1 X diefstal accu van fiets
  • 1 X vernieling 
  • 1 X parkeerprobleem

Het lijkt erop dat het aantal meldingen van jeugdoverlast weer gaan toenemen.

Vuurwerkbrillenactie

Het Buurtpreventieteam zal op zaterdag 21 december op de Frederik Hendriklaan en de Aert van de Goesstraat vuurwerkbrillen voor volwassenen en kinderen uitdelen

Jaaragenda 2025

Bekijk de Jaaragenda 2025 van het Buurtpreventieteam

Maak kennis met het Buurtpreventieteamlid: Mariëlle van de Ven

Zwerfafval, losliggende tegels, ongebruikte auto’s, kapotte lantaarnpalen, onveilige (verkeers)situaties, vandalisme… Dat lost zich niet vanzelf op. Het Statenkwartier heeft een actief buurpreventieteam dat een oogje in het zeil houdt en overlast, gebreken en onveiligheid meldt bij de gemeente en de politie. Daardoor wordt onze mooie wijk leefbaarder en vriendelijker. 

Mariëlle van de Ven kwam voor het eerst in contact met het team toen ze begon met actie voeren voor een groene wandelpromenade van Kunst naar Kust, via de Prins Mauritslaan. Ze wilde een groep vrijwilligers om zich heen verzamelen die net als zij een zo groen mogelijke wijk belangrijk vinden en de laan weer in de oude glorie wilden herstellen. Via via kwam ze toen in contact met Caroline van Zuylen, een gedreven BPT-vrijwilliger. 

Straat-WhatsAppgroep

‘Caroline was zo enthousiast over het buurtpreventieteam dat ik besloot om zelf een straat-WhatsAppgroep op te zetten. Die straat-apps zijn een belangrijke schakel in het werk van het BPT. Het idee is dat in elke straat een WhatsAppgroep actief is die wordt beheerd door de zogenoemde ‘wasberen’, de ogen en oren van de straat. Via die groep kunnen bewoners heel snel melden als er iets aan de hand is. Het mooiste wat ik heb meegemaakt in de ruim drie jaar dat ik in het BPT zit, is de opsporing van een vermist jongetje. Na een oproep in de straat-WhatsAppgroepen duurde het geloof ik zeven minuten voor hij terecht was. Prachtig toch! 

Ook door dieven gestolen en ‘veiliggestelde’ fietsen – die zijn verstopt om later opgehaald te worden – kunnen soms door snelle acties binnen het BPT teruggehaald worden.  

Jammer dat nog niet alle straten meedoen met de straat-WhatsAppgroepen, want hoe meer ogen en oren we hebben, hoe sneller we kunnen handelen.’

Alerte bewoners

Het Statenkwartier is één van de mooiste en veiligste wijken van Den Haag. Diefstal van (brom)fietsen, diefstal uit woningen en auto’s, bedreigingen en vernielingen komen hier minder voor dan gemiddeld in Den Haag. Over het algemeen houden we onze buurt ook best schoon. 

‘Wat ik wel merk is dat door de komst van oracs de afvalproblematiek wat is toegenomen. Bij de afvalstraat bij mij op de laan, liggen regelmatig dozen en zakken die prima in de bakken hadden gekund. Als ik zoiets zie, dan meld ik dit bij de gemeente. Daarvoor gebruik ik meestal de scheveningenmeldt.nl of de MyCleanCity app. Dan wordt het meestal snel opgeruimd. Het aardige is dat ik veel beter oplet sinds ik in het BPT zit. Daarvoor had ik niet zo door dat ik als bewoner ook zelf voor mijn wijk kan zorgen. We hebben bijvoorbeeld ook best veel weesfietsen. Fietsen zonder eigenaar die zomaar zijn achtergelaten. Dat is echt een probleem omdat het zorgt voor verstoppingen. Een lastig probleem waarvoor we samen met het stadsdeel naar oplossingen zoeken.’

Bewustwording

Het Buurtpreventieteam ziet voor zichzelf ook een rol bij de bewustwording van bewoners van onveilige situaties. Voor de zomer was er een bijeenkomst in het Couvéehuis over phishing. Jaarlijks is er de witte-voetjesactie in samenwerking met de politie. Dan gaan BPT-vrijwilligers op pad om bewoners te wijzen op open ramen en deuren en andere situaties die het dieven en insluipers wel heel gemakkelijk maken. 

‘Soms zijn er ineens van die pieken in de wijk. Ineens wordt dan in verschillende straten ingebroken, of bepaalde onderdelen van auto’s of bakfietsen worden gestolen. Soms zelfs de hele auto. Dat is mezelf ook overkomen. Sindsdien heb ik een chip in mijn auto en een ‘banaan’ die het stuur vergrendelt. Ik wil dit niet nog eens meemaken!’

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.