Update Buurtpreventieteam – juli 2024

Overlast Prins Mauritsplein

Er is in de afgelopen periode meerdere malen melding gemaakt van overlast door jongeren op het Prins Mauritsplein. Hierbij is door bewoners melding gemaakt van geluidsoverlast door jongeren op het plein. Deze jongeren en andere bezoekers van het plein laten ook veel afval achter, aldus de meldingen. In tegenstelling tot de toename van overlast op het Prins Mauritsplein zijn de meldingen over overlast op het Frederik Hendrikplein door een gezamenlijke aanpak van de politie, handhaving, speciale BOA’s jeugd, het jongerenwerk van Welzijn Scheveningen het BPT juist verminderd. Dezelfde aanpak zal nu worden toegepast op het Prins Mauritsplein. Aan de omwonenden van het plein is gevraagd om melding  doen van de eventuele overlast. Daarnaast heeft het BPT ook de tip gegeven om een Whatsapp groep op te richten rondom dit plein en het appartementen gebouw.

Melding “Travelers”

Op dit moment zijn er meldingen van Engels sprekende mannen die zich aanmelden om klussen te doen. Dit zijn vaak oplichters. Meld dit bij de politie: 0900-8844.

Trends

  • 3 x woninginbraak en 2 pogingen tot inbraak
    • Werkwijze: Er worden stenen door de ruit gegooid en er wordt een reactie afgewacht. Geen reactie dan gaan ze naar binnen. De politie vindt dit zeer zorgelijk en er is meer surveillance in de wijk, per fiets of burgerauto.
  • 2 x melding overlast jeugd
  • 6 x diefstal fiets
  • 4 x verkeersongeval met uitsluitend materiële schade
  • 6 x diefstal uit/vanaf personenauto’s (spiegels)
  • 2 x fraude met betaal product

Vakantie en inbraak (hoe je huis onaantrekkelijk te maken voor inbrekers)

De vakantieperiode is aangebroken, niet alleen voor bewoners een mooie tijd maar helaas ook voor woninginbrekers. De volgende tips zijn nuttig om jouw huis onaantrekkelijk te maken voor inbrekers:

Een goede buur is beter dan een verre vriend.
Informeer je buren dat je weg bent. Vraag de medestraatbewoners en met name buren die een hond hebben en dus vaak twee keer per dag in de straat lopen om op je voor- en achterdeur te letten. Inbrekers verkennen namelijk soms eerst de buurt: waar zien zij kansen om later in te breken? Naast de aloude methode om een takje tussen de deur te stoppen, leggen inbrekers soms ook de buitenmat tegen de deur aan. Als het takje op een later moment nog tussen de deur zit of de mat nog hetzelfde ligt, is dat voor de inbrekers een signaal dat er niemand thuis is. Door samen op te letten, houdt je de buurt veilig. Een buurt-WhatsApp werkt ook goed tegen inbraken.

De woning

  • Sluit je woning goed af, dus ook kleine bovenraampjes.
  • Haal de sleutels uit deuren en ramen en berg deze op.
  • Vraag de buren of familie of vrienden om; de post te verzamelen, de planten water te geven, af en toe kopjes neer te zetten, gordijnen op verschillende momenten open en dicht te doen.
  • Laat de planten op de gebruikelijke plaats staan, het is zeker makkelijk voor de buren om de platen water te geven als deze allemaal bijvoorbeeld in de keuken staan echter hierdoor lijkt het huis minder bewoond.
  • Installeer een slimme deurbel.
  • Laat in de achtertuin geen ladder of afvalcontainer staan als opstapje naar het balkon. Snoei struiken in de voortuin zodat vanaf de straat de voordeur en ramen goed zichtbaar blijven.
  • Berg kostbaarheden in een kluis op of geef deze in bewaring.

Social media
Ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of je weg bent, zodat ze op dat moment hun slag kunnen slaan. Het is beter om foto’s van u vakantiebestemming te plaatsen als de vakantie voorbij is.

Vergeet natuurlijk niet de buren te bedanken als je terugkomt 😉

Interview met BPT lid Lenny Schmale

Op de koffie bij Lenny de secretaris van de vergaderingen van het buurtpreventieteam (BPT)Statenkwartier.

Lenny als secretaris zorg jij iedere maand voor de agenda en de notulen van de vergaderingen van het buurtpreventieteam. Net als Hilly die ik vorige maand interviewde ben jij al heel lang woonachtig in het Statenkwartier. Naast het schrijven van de notulen ben je erg betrokken bij de activiteiten van het buurtpreventie team.

Als er tijdens vergaderingen zaken besproken worden die aandacht nodig hebben of er zijn klussen die gedaan moeten worden jij altijd bereid bent om te helpen; wat is jouw drijfveer om als vrijwilliger je in te zetten voor de veiligheid van de wijk?

Ik vind het een voorrecht om te wonen in het prachtige Statenkwartier en voel mij er thuis. Namijn pensionering was het voor mij een logische keuze om mij in te zetten als vrijwilliger voor het Statenkwartier. Daan Maasgeesteranus, lid van het BPT heeft mij enthousiast gemaakt voor het buurtpreventieteam (BPT) en met name die aspecten “veiligheid” en “leefbaarheid” spraken mij erg aan. Daarnaast ben ik een “regelnicht” en ook met dat aspect kon ik goed uit de voeten binnen het BPT. De keuze was snel gemaakt en sinds een aantal jaren ben ik lid van het BPT.

Als je terugkijkt over een periode van 5 jaar naar alle activiteiten die er door het Buurt Preventie Team zijn ondernomen, welke zijn voor jou dan de meest zinvolle geweest?

Het hoogtepunt voor mij was de organisatie met Daan Meesgeesteranus van een Veiligheidsmiddag op het Frederik Hendrikplein. Een groot aanbod aan stands met voorlichting op het gebied van Veiligheid, in de brede zin van het woord, om het veiligheidsgevoel bij de bewoners te vergroten. Ook de politie en brandweer waren hier aanwezig met demonstraties.

De “witte voetjes actie“ in de wijk, die wij ieder jaar samen met handhaving en politie houden is naar mijn idee een zeer zinvolle actie. Wij lopen door het Statenkwartier en bellen aan als er ramen openstaan en wijzen de bewoners op het risico van diefstal.

Het buurtpreventie team is een klein team van vrijwilligers, er is dus nog ruimte voor nieuwe leden. Mensen zoals jij,Lenny die de ogen en oren willen zijn voor de politie en de gemeente om de wijk veiliger te maken en te houden. Waarom is het volgens jou een goed idee om je aan te melden als nieuwe lid van het buurtpreventieteam?

Als je veiligheid belangrijk vindt en dit in een leuk team van bewoners uit het Statenkwartier vorm wilt geven dan ben je bij het BPT in goede handen. In samenwerking met de Politie zetten wij ons in voor de veiligheid van de wijk. Daarnaast kom je in contact met andere bewoners van het Statenkwartier en dit draagt bij aan het “samen staan wij sterker” gevoel.

Binnen het BPT team zijn de taken onderling verdeeld en kan jij jouw kwaliteiten inzetten. Is er binnen jouw straat geen WhatsApp groep, dan kun je met ondersteuning van een BPT lid een buurtapp opzetten en de veiligheid in de straat vergroten.

Welk advies ten aanzien van veiligheid heb jij voor nieuwe bewoners in de wijk?

Ten eerste beveilig je met goed hang- en sluitwerk je eigen plek. Doe de ramen en deuren goed op slot en gebruik goede sloten, misschien een videodeurbel. Goede buitenverlichting is ook belangrijk en houd de straatverlichting in de gaten. Is er een straatverlichting stuk meldt dit bij de gemeente (meldingen.denhaag.nl). Houd je eigen straat in de gaten, zijn er personen die je niet kent of rijdt er een auto vaker langs, meld het in de buurtapp. 

Goede tips Lenny! Super Bedankt Lenny voor dit gezellige gesprek. Ik hoop dat dit interview je heeft geïnspireerd om na te denken over hoe jij de wijk veiliger kan maken, kom dan langs om je ideeën over veiligheid met ons te delen tijdens onze maandelijkse bijeenkomst iedere derde dinsdag van maand om 20.00 uur in het Couvéehuis.

Het stokje wordt voor de volgende keer overgedragen aan Daan Maasgeesteranus, ook in bovenstaand interview al genoemd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.