Wijkvergadering 12 april: veel aandacht voor milieumaatregelen
Op woensdag 12 april vond weer de halfjaarlijkse wijkvergadering van het Wijkoverleg Statenkwartier plaats. Na opening door voorzitter Koen Baart werden eerst de formele punten behandeld. In het overig deel van de vergadering was veel aandacht voor de portefeuille Duurzaamheid en Groen.
Aftredend betuurslid Martin Fikke is met vakantie en kan niet persoonlijk afscheid nemen. Met de benoeming van Rogier Bekkers als opvolgend bestuurslid met de portefeuille Verkeer en Ruimtelijke Ordening gaat de vergadering akkoord.
Vacature penningmeester per 2018: meld u aan als kandidaat
Daarna wijst de voorzitter op de vacature penningmeester per 2018. We zoeken een opvolger voor vertrekkend penningmeester Jorien Jansen, zij zal de opvolger inwerken. Vragen en/of belangstelling? Meld u zich bij wijkoverleg@statenkwartier.net. Meer informatie leest u hier: https://www.statenkwartier.net/wijkoverleg-statenkwartier-zoekt-nieuwe-penningmeester/
Vervolgens werden het jaarverslag en jaarrekening 2016 behandeld. De brief met bevindingen van de controle door de kascommissie is voorgelezen. Vervolgens is op het verzoek tot décharge voor het bestuur akkoord gegeven.
Duurzaam Statenkwartier: ook VVE’s kunnen veel doen
Micha de Jong, bestuurslid Duurzaamheid en Groen stelt een aantal sprekers aan ons voor. Als eerste sprak Astrid Kennis, werkzaam bij de gemeente Den Haag. Zij is adviseur bij Hou van je huis en intensief betrokken bij het helpen van VVE’s met verduurzaming. Den Haag heeft meer dan 21.000 VVE’s en meer dan 90% zijn kleine VVE’s (<10 woningen). Ook in onze wijk zijn er veel. De helft van de Haagse woningen is in VVE’s ondergebracht! De gemeente verzorgt voorlichting, cursussen, subsidies, adviseert (ook over ontvangen offertes), verzorgt mediation, juridische hulp, energiescans voor huiseigenaren en kleine VVE’s en levert maatwerk voor grote VVE’s. En er is een woonwijzerwinkel, die geeft advies en inkoopvoordeel. Kijk voor meer informatie en hulp op Hou van je huis.
Operatie Steenbreek: steen eruit, plant erin
De tweede spreker is Edwin Cornelissen van Duurzaam Den Haag. Die organisatie stimuleert projecten om meer groen in de stad te krijgen en ze steunt onder andere hergebruik en recycling van materialen. Ondanks de vele parken warmt onze stad elke zomer fors op en kan het extra koelings- waterabsorptiemogelijkheden goed gebruiken. Den Haag is ook een zeer dicht bebouwde stad. Daarom zijn ze Operatie Steenbreek gestart. Het principe is heel simpel. U haalt een stoeptegel uit uw tuin en krijgt er een plant voor terug. Kortom: steen er uit, plant er in. Ook bij de voorgevel mag u, in diepte vanaf de gevel gemeten, maximaal 1,5 stoeptegel vervangen door een plantenborder. De operatie vindt wijkgericht plaats, het wijkbestuur is voornemens ook een dergelijke actie in het Statenkwartier te organiseren. Hou onze website en facebook pagina in de gaten!
Buurtenergie Statenkwartier (BES): verduurzaming van uw woning
Als derde en laatste spreker van het thema Duurzaamheid vertelt Robert Santbergen van onze eigen wijkvereniging BES over de activiteiten die tot nu toe in en met de wijk zijn gedaan op dit vlak. Dat is inmiddels een indrukwekkende lijst:
- collectieve inkoop van en kortingsacties op zonnepanelen (we hebben er de meeste van alle wijken in de stad!)
- voorlichtingsbijeenkomsten, onder andere over isoleren en ventileren
- isoleren van glas-in-lood ramen (met behoud van het aangezicht)
- dakisolatie en groene daken
- energiebesparen met ledlampen (actie Led op de Fred)
- coöperaties voor zon op andermans dak, zoals Zon op Museon en -in voorbereiding- Zon op World Forum.
Ruurd Abma van Zon op World Forum stipt kort aan dat er een coöperatie in oprichting is voor Zon op World Forum. Er komen 300 à 400 panelen op het dak, dat beschikbaar is gesteld door de gemeente Den Haag. Wie mee wil doen moet snel zijn, is er heel veel belangstelling. U haalt een rendement van ca 9% per jaar. Dat is heel wat beter dan de schamele rentevergoeding bij banken op dit moment! Dus én goed voor het milieu én voor uw portemonnee!
Van het aardgas af
De actuele ingewikkelde opgave voor BES is het verduurzamen van de warmtebehoefte in onze wijk, een grote energievrager in elk huis. Robert toont een kort filmpje over ‘Van gas los’, ter voorbereiding op de uitfasering van aardgas. Dat is nodig om de ‘afspraken van Parijs’ na te komen teneinde de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat uitfaseren gaat nog even duren (een nieuw kabinet moet hierover nog beslissen), maar zal naar verwachting ergens tussen 2035 en 2050 plaatsvinden. Dat betekent dat elk huishouden kan plannen welke maatregelen het wanneer neemt, bv. bij een renovatie van de woning of bij vervanging van de cv-ketel en het gasfornuis.
Voor deze verduurzamingsopgave is nog veel kennis en uitproberen nodig. De BES onderzoekt met de gemeente Den Haag of men met biomassa (afvalvis) warmte kan maken in de Houtrustcentrale of dat men warmte uit het rioolwater kan gebruiken. Technisch lijkt er veel mogelijk, financieel is het nog lastig. Het gaat nog even duren voordat er zicht is op een collectieve oplossing voor warmte als alternatief voor aardgas in onze wijk.
Vrouwen nemen duurzame besluiten, word lid van de BES!
Robert besluit zijn verhaal door te vertellen dat in de meeste huishoudens de vrouwen de besluiten nemen over duurzaamheid. Dus dames, wordt lid en kom luisteren naar de lezing hierover bij de ALV van de BES op 21 mei in het Couvéehuis!
Wilt u meer weten, meld u zich dan bij info@buurtenergiestatenkwartier.nl of schrijf u in als lid van de vereniging. Als lid van de BES (€ 20/jaar) heeft u bovendien recht op een energiescan en kan de BES u een officieel energielabel toekennen.
Bestuursmededelingen en rondvraag
- Zet in uw agenda de veiligheidsmiddag op zaterdag 20 mei aanstaande aan het Frederik Hendrikplein, georganiseerd door het BuurtInterventieteam (BIT) uit de wijk.
- Een manier om laagdrempelig contacten op te doen in de buurt is lid worden van Rijk in je wijk, meld je aan voor de Appgroep.
- Het wijkbestuur heeft een aantal dozen met gele vuilniszakken beschikbaar gekregen, ter bestrijding van de overlast van meeuwen die grijze vuiniszakken openrukken. Meld je belangstelling via wijkoverleg@statenkwartier.net.
- In de noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan van onze wijk (verkeerde hoogtematen) zat een niet realistische nieuwe regel over goot- en nokhoogten en werd en passant ook nog even een nieuwbouwplan gehonoreerd. Het wijkbestuur heeft hiertegen bezwaar gemaakt, de gemeenteraadscommissie behandelt dit 10 mei.
- De plannen voor de herinrichting van De Fred zijn in de schetsfase. Winkeliers en bewoners zitten (bijna) op één lijn. In de toekomst, zo is de krachtige wens, is de auto te gast en het wordt flaneren in plaats van laveren. Het wijkbestuur pleit krachtig voor het niet meer laten rijden van de bus en tram weg over delen van De Fred in de toekomst. Ook de grote vrachtwagens moeten verdwijnen, als het aan velen ligt. In juni komt weer een bijeenkomst over het plan.
- Hoe staat het met de komst van de Albert Heijn naast Paagman? Het beroep loopt nog.
- Hoe is het met de parkeerdruk? Er zijn diverse tellingen geweest. In het Statenkwartier is de parkeerdruk ca.90%. Volgende week start overleg met de wethouder over betaald parkeren in onze wijk.
- Is de afvalophaal veranderd? Het geeft veel overlast op De Fred. Het antwoord is dat winkeliers allemaal hun eigen ophaalcontracten heben, dat loopt niet parallel met de gewone huisvuilophaal. Een aandachtspunt teneinde ook na de herinrichting de Fred mooi te houden.
- Hoe zit het met de ondergrondse restafvalcontainers (Oracs)? Ze komen, maar we staan als wijk nogal achteraan in de rij, dus dat gaat nog een paar jaar duren.
Onder dankzegging aan alle sprekers, en na al deze onderwerpen en vragen, sloot de voorzitter tegen 22 uur de geanimeerde vergadering af en was er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje.
Annelies van Ewijk
Secretaris Wijkoverleg Statenkwartier, april 2017.
ha annelies, dank voor het uitgebreide verslag, gr robert