Project fietsparkeren Geuzen- en Statenkwartier weer opgestart
bericht van de Gemeente
Denk mee over fietsparkeerplekken
De gemeente Den Haag heeft het project voor de Wijkaanpak fietsparkeren Geuzen- en Statenkwartier weer opgepakt.
In 2021 is vanuit de ambitie ‘wijkaanpak fietsparkeren’ gestart in het Geuzen- en Statenkwartier met meerdere onderzoeken naar de fiets-en autoparkeerdruk. Daarnaast is de bewoners in 2021/22 gevraagd waar zij fietsparkeerproblemen ervaren. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn tijdens meerdere bijeenkomsten aan bewoners voorgelegd. Omdat dit het eerste project voor een wijkaanpak fietsparkeren was, heeft dit intern bij ons meer tijd in beslag genomen dan voorzien. In 2023 is het project herstart met een nieuwe projectleider.
Nieuw onderzoek parkeerdruk
In juli 2023 hebben we opnieuw onderzoek gedaan naar de parkeerdruk in het Geuzen- en Statenkwartier. Reden hiervoor is dat de cijfers uit het voorgaande onderzoek waren verouderd. Ook zijn sommige straten heringericht met extra fietsparkeervoorzieningen. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van belangrijkste resultaten uit de meting. Zie hiervoor het bestand in de bijlage. Heeft u vragen over het onderzoek? Wij beantwoorden deze graag! Stuur dan een mail naar: geuzenstatenkwartierfietst@denhaag.nl
Het projectteam heeft een selectie gemaakt van straten met de hoogste fietsparkeerdruk. Sommige straten uit de parkeerdrukmeting zijn heringericht. Deze zijn daarom niet meegenomen in de selectie.
In onderstaande straten is de parkeerdruk hoog en worden fietsen op plekken geparkeerd waar dit niet hoort. Dit kan voor overlast zorgen. Denk bijvoorbeeld aan geparkeerde fietsen tegen woninggevels, op de stoep, enz. Meestal gaat dit samen met een rommelig straatbeeld of de stoep die niet gebruikt kan worden door bijvoorbeeld voor voetgangers of rolstoelen.
De straten zijn:
- Van Loostraat
- Frankenstraat
- Jan van Houtstraat
- Van Egmondstraat
- Van der Heimstraat
- Blois van Treslongstraat
- Boreelstraat
- Van Beuningenstraat
- Van Bleiswijkstraat
- Burgemeester van de Werfstraat
De buurt denkt mee
In deze straten gaan wij tijdelijke fietsvlonders plaatsen. Eind januari vragen wij de buurt om mee te denken over geschikte plekken voor de fietsvlonders. Binnen 3 weken kunnen buurtbewoners reageren. Met een tekening van de straat kan een buurtbewoner aangeven waar hij/zij de fietsvlonder wil laten plaatsen. Dit kan via een website of tijdens een gesprek met de gemeente op locatie. Als de buurt heeft gereageerd, worden de tekeningen waar nodig aangepast en op de website geplaatst. De straten waar de fietsvlonders komen worden apart geïnformeerd per brief. Het streven is om in het derde kwartaal van 2024 de vlonders op de gekozen plekken te plaatsen.
Wat is een fietsvlonder?
Een fietsvlonder wordt geplaatst op een bestaande parkeerplek. Het is een houten plank met vier fietsbeugels daarop. Er kunnen acht fietsen op geparkeerd worden. Met een fietsvlonder kan de gemeente samen met de buurt onderzoeken of dit het probleem van fietsen op de stoep minder maakt. Na een maand wordt de buurt om hun mening gevraagd. Stemt meer dan de helft van de bewoners ervoor om de fietsparkeerplekken te houden? Dan wordt de vlonder omgebouwd naar een stoep met fietsbeugels. De vlonder wordt meestal drie maanden na plaatsing verstoept.
Meer informatie
Eind januari volgt meer informatie over het project middels een flyer en het openen van een website. Heeft u al een vraag? Stel deze dan aan het projectteam via geuzenstatenkwartierfietst@denhaag.nl
Goed initiatief om aan het rommelige straatbeeld te gaan werken. Ik wil graag een rommelige plek toevoegen: hoek Willem de Zwijgerlaan-hoek van Slingelandtstraat. Sinds AH daar is gekomen staan/liggen er dagelijks tientallen (wees) fietsen, het veilig oversteken wordt flink belemmerd. Het idee bestaat/bestond om op het midden van de Willem de Zwijgerlaan fietsparkeerplekken te maken. Hierover is geen verder nieuws bekend maar dat zou een bijdrage aan de verlichting van de parkeerdruk door AH geven.
Op dezelfde plek staan dagelijks 4 grote containers van Paagman die de doorgang ook belemmeren en een storende bijdrage leveren aan de rommelige situatie bij deze hoek. Ondanks vele pogingen en verzoeken om de containers van het trottoir te halen is dat niet gelukt.
Ondergrondse fietsstallingen,
Voor ‘ t Staten en Geuzenkwartier, maar ook voor Scheveningen.
En niet alleen voor bewoners, maar zeker ook voor bezoekers.
Je zou op elke straathoek en nog eens in het midden een lage tunnel kunnen graven van 10/ 15 meter lang. Met aan weerszijden fietsrekken, desnoods ook nog boven elkaar.
Je rijdt er aan de ene kant met je fiets in, parkeert hem daar en aan de andere kant eruit. Alle ruimte op het trottoir blijft vrij en het straatbeeld is mooier en rustiger.
Dank voor je reactie en ideeën Marije! Wordt zeer gewaardeerd!