Onveilige verkeerssituaties in het Statenkwartier

De werkgroep verkeer krijgt vrijwel dagelijks berichten van oplettende wijkbewoners over onveilige verkeerssituaties in onze wijk. Sinds de herinrichting op de Fred is er veel veranderd op de Fred, de Statenlaan en in de Doornstraat. We hebben gemerkt dat dit op dit moment erg leeft onder onze wijkbewoners. Op Facebook krijgen we dan ook ontzettend veel reacties en aanbevelingen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Blijf je suggesties en ideeen ook vooral aan ons doorsturen of meld ze zelf bij de gemeente! We geven alle reacties door aan de gemeente en zijn in gesprek met ze over mogelijke acties. In het najaar zullen we met de gemeente ook een schouw plannen om door de wijk te lopen en rijden, zodat ze zelf kunnen ervaren waar er verbetering nodig is. Een aantal bekende knelpunten hebben we alvast op een rijtje gezet:

Dubbelparkeren op de Fred: sinds de herinrichting geldt er voor vrachtwagens een lengtebeperking van 12 meter. Dat is een eerste goede stap maar mist alle effectiviteit bij gebrek aan handhaving. We hebben de gemeente gevraagd om hier beter op toe te zien.

Sluipverkeer van vrachtwagens in de Doornstraat met als gevolg beschadiging van een aantal auto’s. Er is veel vrachtverkeer in de Doornstraat. Dit komt door de aanwijzingen van Google Maps. De Doornstraat is echter niet ontworpen voor grote vrachtwagens en regelmatig komt het dus voor dat de vrachtwagens zich klemrijden in de straat met schade tot gevolg.

Onveilige kruisingen op de Statenlaan: De zichtlijnen zijn met de herinrichting van de Statenlaan en de verhoogde stoepen verslechterd. Komende vanuit de zijstraten is het zicht zeer slecht. Ook de kruising de Fred-Statenlaan wordt sinds het verdwijnen van de stoplichten als zeer onveilig ervaren door bewoners. We hebben dit gemeld bij de gemeente. Inmiddels is er 1 parkeerplaats verwijderd, dat is een eerste succes maar er is actie meer nodig om de situatie op de Statenlaan veiliger te maken.

Spelende kinderen kunnen sinds de herinrichting van het Frederik Hendrikplein niet meer veilig oversteken: Sinds de herinrichting van het Frederik Hendrikplein-De Fred zijn de zebra’s niet meer teruggeplaatst. Hoewel dit een 30km zone is, is het vrijwel onmogelijk om veilig over te steken. Er is simpelweg teveel verkeer.

Schoolkinderen kunnen niet meer veilig oversteken: De kruising De Fred-Prins Mauritslaan heeft sinds de herinrichting geen zebra’s meer. Tientallen ouders van de nabijgelegen scholen hebben hier al melding over gemaakt bij het wijkoverleg en bij de gemeente. Het gaat dan vooral om het zebrapad met vluchtheuvel bij de overgang tussen het 50 km/h gedeelte en het kruispunt (dus komend vanaf de Scheveningsweg). Dit is een belangrijke route voor zo’n 1000 schoolgaande kinderen in onze wijk van o.a. de Duinoordschool, de Annie M.G. Schmidtschool, de Eben Haezerschool en de Deutsche Internationale Schule. Het wijkoverleg gaat binnenkort met de schooldirecteuren van de desbetreffende scholen in gesprek.

Fietsroute Eisenhowerlaan: Al geruime tijd maakt het wijkoverleg Statenkwartier zich hard voor de verbetering van de fietsroute op de Eisenhowerlaan. Samen met vertegenwoordigers van de Fietsersbond, het Wijkoverleg Zorgvliet en reizigersorganisatie Rover is er overleg gevoerd met hun achterban over een gezamenlijke reactie op de resultaten van de diverse bijeenkomsten van de klankbordgroep Eisenhowerlaan. We willen samen toewerken naar een toekomstbestendige, veilige en aantrekkelijke oplossing voor het in- en uitgaande fietsverkeer van de wijk met behoud van zoveel mogelijk groen en aantrekkelijke looproutes voor voetgangers. Een oplossing die, zoals uitgesproken tijdens het overleg, de komende 30 jaar moet kunnen standhouden en die vanaf dag 1 een grote verbetering zal betekenen voor met name het toenemende aantal fietsers. Vanuit deze insteek komen wij uit op het scenario eenrichtingsverkeer als beste oplossing, waarbij het gemotoriseerde bestemmingsverkeer dat de wijk in wil rijden gebruik maakt van de Eisenhowerlaan die voorzien wordt van verkeersdrempels. Het gemotoriseerde verkeer dat de wijk wil verlaten verloopt dan via het Statenplein/Stadhouderslaan/Pres. Kennedylaan. In beperktere mate ook via de Scheveningsweg of via de Joh. van Oldenbarneveltlaan. Tevens worden in dit scenario veilige en aantrekkelijke fietspaden ingericht volgens de CROW-normen die via het Rooseveltplantsoen optimaal aansluiten op de fietsroutes richting Madurodam, richting Vredespaleis en richting Scheveningen Bad. Er blijft in dit scenario nog voldoende wegprofiel over voor een ov-baan die dicht tegen het World Forum wordt aangelegd. Voor ons als belangenbehartigers van fietsers, voetgangers, bewoners en ov-gebruikers is het realiseren van een verkeersveilige en fietsvriendelijke hoofdfietsroute vanuit het Statenkwartier naar Zorgvliet, de binnenstad (Scheveningsweg) en naar het Centraal Station/Benoordenhout/Binckhorst en omgekeerd van groot belang. Deze hoofdprioriteit is in onze ogen de afgelopen jaren sterk verwaarloosd en verdient daarom extra aandacht, ook en met name vanuit de gemeente Den Haag. Lees de volledige brief van de initiatiefnemers hier: EHW-reactie op verslag gemeente-def

Fietsparkeren: Het Wijkoverleg Statenkwartier is al geruime tijd met de gemeente en het Stadsdeel Scheveningen in gesprek over fietsparkeren in de wijk. Er is een forse toename van het aantal fietsen maar helaas is er los van de vele fietsnietjes in de wijk geen structurele stalling (Biesieklette) zoals in andere wijken. Dit leidt in sommige gevallen tot onveilige situaties en een rommelig straatbeeld. In de nabijgelegen wijk Duinoord is onlangs het project Duinoord Fietst gestart om de knelpunten te bekijken en om tot oplossingen te komen. We gaan in gesprek met het stadsdeel om te bepalen of we een dergelijke aanpak ook voor het Statenkwartier kunnen inzetten.

 

4 antwoorden
  1. Peter Ruijs zegt:

    De rails in de Eisenhouwerlaan en ook de Duinweg worden alleen maar gebruikt voor het in- en uitrukken van trams van en naar de Remise Scheveningen. Ook wel voor omleidingen bij ongelukken, demonstraties en weg- en railwerken. Er rijden geen tramlijnen overheen. Ik heb verder begrepen, dat deze trams van en naar de remise al in één richting een rondje naar de remise rijden. Dat moet ook, omdat een deel van deze rails nog niet op de breedte zijn berekend (bv tram 17 in de Duijnweg}. Dus op dit moment is er op de Eisenhouwerlaan bijna altijd één van de sporen nauwelijks in gebruik. Dat schept de mogelijk om een van de banen gezamenlijk te gebruiken met het autoverkeer door één van de rijrichtingen te asfalteren.
    Mocht er ooit nog een tramlijn echt over de Eisenhouwerlaan gaan lopen, dan kan de situatie herbekeken worden.

    Beantwoorden
  2. Jan van Druten zegt:

    De reactie van Peter Ruijs is volkomen juist. De Eisenhowerlaan in zijn huidige vorm is een ambtelijke uitglijder van jewelste. De middenstrook wordt praktisch niet gebruikt door de HTM één spoor lijkt voldoende. De voorgestelde oplossing om alleen uitgaand verkeer over de Stadhouderslaan is m.i. onwenselijk. De Fred is daadwerkelijk opgeknapt, verkeerstechnisch wel wat
    miskleunen waar ik mij over verbaas. Trek die zebra’s op de kruising Statenlaan-Fred.Hendriklaan aub door over het fietspad en natuurlijk op de Pr. Mauritslaan het zebrapad terug. Bezorgend verkeer op de Fred, waarom geen venstertijden voor bezorging. Slalommen tussen de lossende vrachtwagens en dubbel geparkeerde auto’s op je fiets is een heksentoer.

    Beantwoorden
  3. Edwin Van de Haar zegt:

    Dat er iets moet gebeuren staat buiten kijf. Maar eenrichtingsverkeer is geenbgoed plan, vooral omdat de kruising bij het Kunstmuseum/Museon helemaal geen grote hoeveelheden verkeer aankan, linksaf de wijk uit. Dan zijn de suggesties hierboven veel beter.

    Beantwoorden
  4. caroline zegt:

    De Doornstraat (deel waar tramrails is verwijderd) is eenrichtingverkeer geworden naar Statenlaan toe maar daar wordt heel vaak gewoon tegen de draad in gereden. Als we er iets van zeggen is het antwoord zo rij ik altijd of staat op mijn routeplanner dat het wel mag….bord helpt dus niet. Zelfs politie, vuilniswagens, ANWB rijden zo. We hebben google maps al diverse keren aangeschreven maar zonder resultaat. Ook al diverse keren bij gemeente aangegeven dat het een zeer gevaarlijke situatie is met name voor fietsers, scootmobiel en wandelaars want ze gaan gewoon de stoep op. Graag dus smallere stoep, fietsstrook en camera daar en liefst al vanaf Prins Mauritslaan eenrichtingverkeer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.