Door Barbara Berger 

Vragen? Bel naar 14070 of stuur een email naar navotop2025@denhaag.nlOp dit emailadres kun je je ook opgeven voor de nieuwsbrief over de NAVO-top. Lees meer op denhaag.nl/navo.

Internationale stad van vrede en recht
In 2025 is Den Haag gaststad van de NAVO-top. Deze topconferentie is van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 juni 2025 in het World Forum. Den Haag is al 125 jaar stad van vrede en recht. Daarom past de NAVO-top 2025 bij Den Haag.


Alexander Roep

Alle wegen rondom zijn drukke eet- en biercafé in Duinoord, een kleine 800 m van het Wereldforum, zullen vanaf april dichtslibben. Maar Alexander Roep, eigenaar van Lokaal Duinoord in de Reinkenstraat en voormalig gemeenteraadslid, ligt echt niet wakker van de NAVO-top. Hij verwacht de komende maanden niet meer moeilijkheden dan normaal voor het Haagse midden- en kleinbedrijf in de buurt. “De meeste overlast zullen ondernemers in de tweede ring hebben, dus verderop in Segbroek of de Vogelwijk en in Den Haag Zuid. Daar staat het gewoon helemaal vast straks. Dat is eigenlijk nu al zo met die al doorlopende werkzaamheden op de Laan van Meerdervoort.” 

Roep bereidt zijn onderneming niet speciaal voor op de internationale top. “Misschien komen er een paar eters meer vanuit de top, maar mijn clientèle woont vooral in de buurt. Die hebben geen last van de afsluitingen, die komen toch al lopend.” In zijn andere rol, als voorzitter van de organisatie die de marketing doet van het nieuw Kijkduin, is Roep wat optimistischer over de effecten van de top. “Kijk, tweederde van alle bezoekers van Kijkduin komt nu met de auto. Want het is daar best een stuk lopen naar het strand, zeker als kinderwagens en speelgoed mee moet. Het zou wel mooi zijn als de gemeente op tijd vóór de NAVO-top investeert in nieuwe extra parkeerplaatsen zoals een dubbeldeks parkeerdek op de Machiel Vrijenhoeklaan. Dat zal gewoon goed zijn voor de Haagse burger. En dan kunnen de delegaties  in juni met hun chauffeurs  ook even naar het strand.”  

Als oud-politicus en stem van het Haags MKB vindt Roep het wel ‘heel gaaf’ dat de stad de NAVO-top heeft binnengehaald. ‘Met zo’n evenement  spelen we ons als stad van vrede en recht en zeker ook als vakantiebestemming echt in de kijkers. Dat Trump hier straks gewoon rondloopt, is toch bijzonder.” 

Ondanks de 8500 duizend extra bezoekers die de stad eind juni aandoen, hebben MKB ondernemers in de regio met elkaar geen afspraken gemaakt rondom de NAVO-top. Ze zijn ook verder niet betrokken bij besluiten erover van de gemeente.  Roep is naar meerdere inspraakavonden geweest maar daar werd volgens hem vooral netjes geluisterd door de ambtenaren en vervolgens aan de ondernemers gewoon medegedeeld wat de gemeente al had besloten. “Luisteren en ermee dan iets doen, is niet de kracht van de gemeente,” aldus Roep. Als raadslid was hij de bedenker van de zogeheten MKB toets, waarbij het bedrijfsleven in een vroeg stadium betrokken moest worden  bij nieuw beleid. Alhoewel de MKB toets is aangenomen door de raad wordt er nog maar weinig mee gedaan, is Roep’s ervaring. En zeker niet nu bij zo’n grote top. Ook de zogeheten ‘nadeelcompensatie’ (waar een ondernemer recht op heeft als gemeentelijke beslissingen zijn bedrijfsvoering schade toebrengen) klinkt vooral goed, maar de wachttijd voor een schadeloosstelling door de gemeente ligt volgens Roep nu op zo’n 80 weken. Dat is erg lang voor een ondernemer, die gewoon door moet gaan.

Dat ondernemers nu niet in actie komen, heeft volgens Alexander Roep te maken met moe- en murwheid van Haagse ondernemers. Velen voelen zich niet gehoord door de beleidsmakers en de regeldruk vanuit het stadhuis wordt steeds groter. Na de zware Coronatijd slapen veel ondernemers nu niet vanwege de plannen voor de zero-emissiezone, die in de stad wordt aangelegd. De raad beslist er binnenkort over. “Heel veel collega’s voelen nu echte paniek. Als de plannen doorgaan moeten er ondermeer nieuwe bedrijfswagens worden gekocht.  Dat komt dan bij de snelle stijging van de loonkosten en de steeds hogere inkoopkosten. Een satétje kan dan niet meer onder de 20 euro kosten, en dan klaagt de klant. De meeste ondernemers stapelen nu schulden op schulden, en zijn echt moe en uitgeblust van de afgelopen jaren. Die waren echt een energielek. Om dan weer speciale dingen te moeten bedenken voor de NAVO-top, nee, echt niet. We hebben gewoon andere zorgen.”

Alexander Roep