Mupi’s in Amsterdam: daar gaan ze wél weg na protesten

Het Wijkoverleg maakt samen met diverse andere wijkorganisaties bzwaar tegen de plaatsing van Mupi’s in onze stad en ook specifiek in ons Statenkwartier. En wij zijn niet de enigen die zich ergeren aan de alsmaar oprukkende reclameuitingen in onze stad. De Haag is voor een Hagenees natuurlijk onvergelijkbaar met Amsterdam, mar daar is het de bevolking wel gelukt om het stadsbestuur op andere gedachten te brengen. Niet voor niets is het nu al erg onrustig in de Haagse gemeenteraad mbt dit onderwerp. Vragen zijn zoal: is er wel overleg geweest? Heeft de gemeente al niet een contract aangegaan voordat een en ander was voorgelegd aan de raad? En die vragen zijn er eveneens van coalitiepartijen. Onderstaand enkele impressies van de gang van zaken in Amsterdam uit de NRC: ongetwijfeld een bron van inspiratie. Weet u alvast wat u in onze wijk te wachten staat.

“Overal stonden ze: de ‘mupi’s’, reclamezuilen met bewegende beelden. De gemeente liet zich overtuigen dat ze weg moeten.

Een fel schijnende reclamezuil met bewegend beeld ontnam halverwege vorig voorjaar opeens het zicht vanuit de Damstraat op de Dam en het Paleis. De reclame-uiting, een zogenaamde ‘mupi’ van de Franse firma JCDecaux, staat prominent op de hoek van een van de drukste kruispunten van de stad. Voetgangers- en toeristenstromen moeten eromheen, en komen deels op de straat zelf terecht.

Mupi staat voor mobilier urbain pour l’information maar eigenlijk is het een vorm van reclame: mobilier urbain à publicité illuminé.

Aanvankelijk heeft de gemeente vergunning verleend aan JCDecaux Nederland tot het plaatsen van 28 digitale reclamezuilen in de openbare ruimte van stadsdeel Centrum gedurende 15 maanden. Maar vorige week is de vergunning weer ingetrokken. De zuilen staan op de lijn Stationsplein via De Ruyterkade en Damrak naar Beursplein, Rokin, Koningsplein, Leidseplein, Spui en Rembrandtplein. In 2015 plaatste JCDecaux het eerste digitale reclamenetwerk in Nederland. De firma is wereldleider op het gebied van reclamemeubilair. Volgens JCDecaux bereikt reclame op de route Damrak-Rokin-Munt 60.000 voorbijgangers. Grote merknamen als Chanel, KPN, Ziggo, Samsung, G-Star, Tommy Hilfiger maar ook de Belgische abdijbrouwerij Affligem adverteren met bewegend beeld.

Ze verrommelen het straatbeeld

Tegen de tijdelijke vergunning hebben Bewonersraad Nieuwmarkt/Groot Waterloo, Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, Wijkcentrum d’Oude Stad en omwonenden een bezwaarschrift ingediend. „Het wordt steeds moeilijker om met reclame mensen te bereiken”, zegt Rogier Noyon, voorzitter van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. „Dus er worden meer middelen ingezet om aandacht te trekken. Het verbaast me hoe weinig de ambtenaar die de vergunning verleende gevoeligheid bezit voor wat er politiek en maatschappelijk speelt.” De gemeente stelt daartegenover dat de ambtenaar het beleid van het stadsbestuur volgt en in afwachting van het nieuwe beleid is de tijdelijke vergunning verleend. Als een van de belangrijkste bezwaren geldt dat „opzichtige reclame en bewegende beelden het straatbeeld verrommelen”. Ze staan vaak op plekken naast monumentaal erfgoed. Volgens Noyon en mede-ondertekenaars van het bezwaarschrift „is de binnenstad geen verdienmodel voor reclames van het bedrijfsleven. Bovendien heeft de gemeenteraad op 14 maart 2018 een motie aangenomen om bewegende reclamebeelden te verbieden”. Volgens Noyon moet het stadsbestuur de regie overnemen van de openbare ruimte „om daaraan een mooie en rustige inrichting te geven”. In enkele buitenlandse steden wordt reclame geweerd, „tot tevredenheid van de bewoners”.

Zuilen met bewegende reclame staan vaak op plekken naast monumentaal erfgoed

Met het besluit de vergunning voor bewegende reclame te weigeren, geeft het stadsdeel gehoor aan het bezwaarschrift. Een woordvoerder van JCDecaux laat weten dat, lopende deze zaak, er van hun zijde nog geen reactie is.

Stadsdeelbestuurder Micha Mos (GroenLinks) wil de stad graag „behoeden voor visueel spektakel in aansluiting op het nieuwe coalitieakkoord. We moeten een goede afweging maken over de mate waarin we commercie in de stad toelaten”, zegt Mos. Hoewel hij toegeeft dat de gemeente verdient aan reclame mag die de stad, bovendien Unesco Werelderfgoed, niet domineren, zoals dat ook dreigde bij steigerdoekreclame. De bewegende reclame geeft te veel „prikkels die kunnen leiden tot verkeersonveiligheid”. Het is van groot belang, aldus Mos, dat de „Amsterdammers niet het gevoel hebben dat ze de stad verliezen. Door de toevloed van toerisme, de opkomst van Airbnb, de hogere huizenprijzen dreigen Amsterdammers hun band met de stad kwijt te raken. Dat willen we voorkomen. We gaan ons inzetten het publieke domein terug te winnen. Bewegende reclamebeelden doen afbreuk aan de leefbaarheid en verkeersveiligheid.” Uiterlijk juli zullen de zuilen verdwenen zijn. In het officiële persbericht dankt Mos de „betrokken bewoners die de gemeente ervan hebben overtuigd de vergunning aan de 28 mupi’s te heroverwegen”.

Hier ook nog een link naar het betreffende artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/08/bezwaarmakers-krijgen-hun-zin-bewegende-reclame-verdwijnt-weer-a3653138

En lees hier over de “ambitie” van JCDecaux:

René Witzel, algemeen directeur van JCDecaux Nederland: “Met de voortzetting van het mupi-contract in Den Haag verstevigt JCDecaux zijn positie in de commercieel belangrijke Randstadregio. Wij zijn er trots op dat we met onze interactieve producten en diensten een bijdrage leveren aan de kwaliteitsbeleving van de Haagse openbare ruimte. JCDecaux en Den Haag hebben sinds 1989 een partnerschap en we zijn verheugd dat de stad opnieuw haar vertrouwen in ons uitspreekt. JCDecaux breidt met deze winst zijn digitale portfolio verder uit en biedt straks als enige exploitant zowel analoge als digitale zichtbaarheid op straat in de vier grootste steden van het land, hetgeen past bij de internationale ambitie om in 2020 in de top 5 van digitale mediabedrijven te staan.

2 antwoorden
  1. Regina Stenner zegt:

    Ik wil het graag hebben over het onverantwoordelijke plaatsen van de Mupi’s.
    Ik heb net gisteren een foto genomen van een nieuwe reklame”bord” op de hoek Fred / Willem de Zwijgerlaan.
    Ik weet niet aan wie ik het voor kan leggen. Het nieuwe bord maakt het al eerder onoverzichtelijk kruispunt nog onveiliger. Als autobestuurder wordt je zicht zo beperkt dat je vooral naderende fietsers voor een bepaald moment niet kunt zien.
    De situatie vraagt om ongelukken!

    Beantwoorden
    • Eindredacteur zegt:

      Dag Regina, namens het Wijkjoverleg is inderdaad en bezwaar uitgegaan. In ieder geval heeft de gemeente toegezegd een bezwaar van een wijkbewoner te zullen honoreren. Dwz: of verplaatsen of helemaal weghalen. Dat is voor ons nog onduidelijk.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.