Markante bewoners in het Statenkwartier

Dit was de oude pagina uit 2015.

 

Ga naar de NIEUWE PAGINA, door Karel Wagemans bijgewerkt in 2023-2024.

26 antwoorden
  1. J. Bakker zegt:

    U noemt de schaker Hein Donner, maar U vergeet de vroegere minister en tegenwoordig “onderkoning van Nederland” Piet Hein Donner. Veiligheidshalve geen adres, maar zijstraat Fred.
    En de huidige burgemeester van Den Haag op de Frankenslag!

    Beantwoorden
  2. Karel Wagemans zegt:

    Beste meneer/mevrouw Bakker,
    Wat betreft de vroegere minister Donner heeft u helemaal gelijk, maar burgemeester Van Aartsen wordt wel degelijk genoemd (zie laatste alinea van ‘politici’). Niettemin dank voor uw reactie. Bij een up-date van ‘Markante bewoners’ zal ik die zeker in gedachten houden! Met vriendelijke groet, Karel Wagemans.

    Beantwoorden
  3. wouter van der horst zegt:

    Geachte heer Wagemans,
    Van 1957 tot 1959 zat ik op het Johan de Wit Lyceum.
    Wieteke van Dort, Dr A.L.I. Sivirsky en ik vormden de redactie van het literaire tijdschrift DE PIER. Voor de vergaderingen ten huize van Sivirsky, eerst aan de Lage PrinsWillemstraat en later aan de Laan van Poot, haalde ik altijd mijn vriendinnetje Wieteke op. Zij woonde toen absoluut niet op de hoek van de Boetzelaerlaan, waar zij later met haar man woonde. Maar bij een tante en oom in de vogelwijk; als ik mij goed herinner Papegaailaan 32. Haar ouders woonden toen voor zover ik weet in Nijmegen.
    Wieteke gaf bij Nijgh en van Ditmar haar eerste gedichtenbundel HANDEN uit toen zij op het Johan de Wit Lyceum zat. Korte tijd later volgde ik met mijn eerste bundel TOTUS IN ILLIS bij J.H.Kok te Kampen.
    Sivirsky nam in 1962 een gedicht van mij op in zijn beroemde “declamatie-bundel” DE STEM VAN DE DICHTER. Ik sta (hahaha) tussen P.C. Hooft en Christiaan Huygens. Ik wist dat niet, tot ik in 2015 een seintje kreeg dat ik “een groot dichter” was. Dat ben ik ook: 1.92m.
    Met beleefde groet en hoogachting,
    Wouter van der Horst

    Beantwoorden
  4. Karel Wagemans zegt:

    Geachte heer Van der Horst,
    Leuk, die anekdote van een ‘groot’ dichter van 1.92 m! Wat Wieteke van Dort betreft: zij heeft mij ooit zelf verteld, dat zij na een paar jaar op de Papegaailaan 2 te hebben gewoond in 1958 met haar moeder en stiefvader introk bij haar oom en tante (een zuster van haar moeder) op de Van Boetzelaerlaan 13. Die oom heette Reichman; haar stiefvader Rommelaar. Zij zijn de oprichters van het nog steeds bestaande makelaarskantoor Reichman & Rommelaar, jarenlang gevestigd op de Van Boetzelaerlaan 7 en nu te vinden op de Cornelis de Wittlaan 39, hoek Aert van der Goesstraat. Hun logo – een dubbele, gespiegelde, R – is daar op de gevelspits aangebracht. Dat vindt u misschien wel een aardig detail.
    Met vriendelijke groet, Karel Wagemans.

    Beantwoorden
  5. Thijs van Ginkel zegt:

    Sjoerd Schamhart had ook in zijn jeugd in het Statenkwartier gewoond. Daarover haalde hij herinneringen op tijdens vergaderingen van het eerste bestuur van het wijkoverleg. Ik doel daarbij op de voorloper in 1974 en 1975 van de in 1976 opgerichte stichting.
    Emanuel Lasker was lange tijd wereldkampioen schaken. Na 1925 heeft hij zich echter op andere spelen gestort. Voor een deel viel dat samen met de periode dat hij op kamers woonde op Viviënstraat 98. De dochter des huizes van destijds vertelde mij ooit dat hij in de beneden-voorkamer met zijn bridgepartner langdurig bezig was met spelanalyses ter voorbereiding van het deelnemen aan internationale bridgetoernooien. Daarbij liepen de emoties zo hoog op dat zij nauwelijks naar binnen dorst om de spelers van koffie te voorzien.

    Beantwoorden
  6. F.C.J. Ketelaar zegt:

    Geachte heer Wagemans,

    Ik woon in Cats’heuvel, dat dit jaar (14 juli) 10 jaar bestaat. Ik heb het voornemen om dit op de een of andere manier met de bewoners te vieren. Wilt u mij uw email adres opgeven, opdat ik u t.z.t. nader kan informeren?

    In de Willem de Zwijgerlaan, hoek .. woonde prof.mr. R. Fruin Th.Az., algemeen rijksarchivaris 1912-1932.

    Met vriendelijke groeten,

    F.C.J. Ketelaar

    Beantwoorden
  7. F.C.J. Ketelaar zegt:

    mr. L.E. Visser (1871-1942), president van de Hoge Raad tot zijn ontslag op last van de bezetter in 1940, woonde sinds 1 juli 1937 tot zijn overlijden in Catsheuvel (Adrian Goekooplaan 65). Zijn weduwe werd er in november 1942 uit gezet en “verhuisde” in januari 1943 naar Barneveld. Zij overleed in 1944.

    Beantwoorden
  8. Carsten de Koning zegt:

    Wellicht is het een idee Alexander Münninghoff op te nemen in de rubriek schrijvers. Schrijver van oa De Stamhouder (Librisprijs 2015), hij is ook verdienstelijk schaker en oud redacteur Haagsche Courant.

    Beantwoorden
  9. ab h. bouvy zegt:

    In uw overigens bijzonder aardige en informatieve rubriek noemt u generaal Winkelman als ‘bewoner’ tijdens de ‘Meidagen van 1940.’ M.i. is dit niet juist, in mijn herinnering woonde hij toen aan de Schouwweg te Wassenaar en werd toen, in de vroege ochtend van 10 mei 1940, door zijn buurman per auto naar het hoofdkwartier in Den Haag gebracht,

    Beantwoorden
  10. Rob Luijer zegt:

    Mijns inziens is ook het vermelden waard dat Loek van Delden, de geestelijke vader van o.a. de strips van Smidje Verholen in het Statenkwartier woonde. Hij had zijn eigen “studio Avan”. Hij tekende de plaatjes en zijn vrouw schreef er de verhaaltjes bij. Tot zijn dood in 1904 woonde hij op de begane grond de Frankenslag in het flatgebouw Franken heuvel.

    Beantwoorden
    • Karel Wagemans zegt:

      Mij in elk geval niet! Volgens het Haags bevolkingsregister over de periode 1913-1939 vestigde de architect Hendrik Petrus Berlage zich vanuit Amsterdam in 1914 hier in Den Haag aan de Violenweg 14, het adres waar hij in 1934 overleed. Met vriendelijke groet, Karel Wagemans.

      Beantwoorden
  11. Hans Adema zegt:

    Klopt het dat ik bij de musici (Hendrik?) Andriessen mis? Die woonde dacht ik achter wat nu het congresgebouw is, toen een leeg speelveld met bomkraters

    Beantwoorden
  12. Karel Wagemans zegt:

    Ja, dat klopt. Maar de precieze locatie of het huisadres is (mij) niet bekend. De pianiste Caecila Andriessen, dochter van Hendrik,vertelde mij jaren terug dat de familie indertijd – in de jaren 1950 – “achter” het flatgebouw Catsheuvel woonde.

    Beantwoorden
  13. Rick van den Broeke zegt:

    Violist Willem Noske was een wat verstrooide man, wiens gedachten vermoedelijk louter met muziek van doen hadden. Ik heb hem in de Fred.Hendriklaan wel eens zien fietsen op een fiets met volledig platte banden. Ging met een vriendin die naast de familie Noske woonde ook een keer kamperen op de Veluwe met de familie Noske. Willem Noske zat het merendeel van de tijd op de kampeerplek tegen een boom partituur te lezen….

    Beantwoorden
  14. Bert Wentink zegt:

    Beeldhouwer Henk Etienne heeft vanaf begin jaren zestig tot aan zijn overlijden in 1968 op de Johan van Oldenbarneveltlaan 101 gewoond samen met zijn partner Rita Manifarges en hun zoon Jan. Hij had daar aan de achterkant van het huis een groot atelier met een kelder daaronder. Daarbinnen stonden twee levensgrote paarden met een ruiter erop. Aan de zijgevel van het huis in de van Dorpstraat hangt nog steeds een werk van hem. Rita en zoon Jan zijn na zijn overlijden naar de Ten Hovestraat 8 of 10 verhuisd.

    Lees verder over zijn leven en werken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_Etienne

    Beantwoorden
  15. Maarten Lak zegt:

    Oud minister sociale zaken Aalberse woonde Oldenbarneveltlaan 82 tot 1942 zie Huygensinstituut dat zijn Dagboek online zette

    Beantwoorden
  16. Frans van der Kleij zegt:

    de heer A.G.C. Baert maakte zijn levenswerk van het Van Goor’s Aardrijkskundig woordenboek van Nederland (1968, 3e druk. De heer Baert (die binnen onze familie oom Sik genoemd werd) woonde tot zijn dood aan de Statenlaan 51. Hij was gehuwd met (tante leen) Van Hengel.
    Elke vrijdagavond vonden bijeenkomsten plaats van de B.B.T. B.B.A. (Bond ter Behartiging van de Toeristische Belangen van Buitenlandse Automobilisten). Ik weet niet wanneer dat gestopt is.
    Voor wat het waard is!

    Beantwoorden
  17. Charlotte zegt:

    Beste Karel,

    Wat is dit leuk om te lezen. Wat een markante personen wonen en hebben er gewoond in de wijk.
    Wat mij betreft zou ook Caecilia Andriessen wel een plekje verdienen op de site. Een weergaloos pianiste. En haar echtgenote Tan Crone heeft ook een aantal jaren bij haar in de van Beverningkstraat gewoond, al pendelde ze tussen Den Haag en haar huis in Amsterdam.

    Dank voor al uw speurwerk!
    Charlotte

    Beantwoorden
    • karel wagemans zegt:

      En u bedankt voor uw prijzende reactie! Wat uw vraag betreft: Caecila Andriessen vertelde mij jaren terug dat haar ouderlijk huis – in de jaren 1950 – “achter” het flatgebouw Catsheuvel lag. Uit een Haags telefoonboek van toen blijkt dat dat op Ernst Casimirlaan 37 was. Niet in de wijk dus… Maar ik zal nog eens na proberen te gaan hoe dat dan met de Van Bevenrningkstaat zat?!

      Beantwoorden
  18. Y.Lolkes de Beer zegt:

    Volgens mijn info hebben de dochter van de hr en mevr Kröller-Möller, Helene Kröller jr en haar relatie de heer Paul Moritz Robert Brückmann voor de 2e WO gewoond in het pand J.v.Oldenbarneveltlaan 19/21. Dit pand is in opdracht van haar ouders voor haar gebouwd.

    Beantwoorden
    • karel wagemans zegt:

      Het is een beetje moeilijk nazoeken tegenwoordig met alle privacybepalingen inzake persoonsgegevens, zelfs al dateren die van tijden terug. Maar uw informatie klopt! Uit een advertentie van Delpher uit 1917 en het Haagse adresboek van 1939 blijkt, dat de Brückmanns in elk geval van 1917-1939 op de Johan van Oldenbarneveltlaan 21 woonden. Leuke toevoeging van de historische woongegevens over de wijk!

      Nr. 21 schijnt in 1915 te zijn opgeleverd en werd in 1942 gesplitst in een beneden- en bovenwoning. De Brückmanns woonden er toen al niet meer. Hij overleed in 1940 op de Harskamp, waar ze toen verbleven..

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.