Maandag 13 maart: deskundige tips voor een niet versteend, klimaatbestendig Statenkwartier

Statenkwartier is al jaren een voorloper op het gebied van het duurzaam maken van woonhuizen. Er wordt regelmatig aandacht gegeven aan bijvoorbeeld het isoleren van woningen, overschakelen naar andere energievormen en het laten aanleggen van warmtepompen. Desondanks is Statenkwartier een grotendeels versteende wijk, waardoor het in de zomer flink warmer kan worden dan buiten de stad. Recente metingen tonen aan dat dit verschil in sommige straten tot wel tien graden kan oplopen. Om te voorkomen dat sommige buurten als hitte-eiland bestempeld kunnen worden is een balans nodig, onder meer door verkoeling middels verdamping van water, goede luchtvochtigheid en schaduw op betegelde pleinen.

Hoe kunnen we de leefbaarheid van Statenkwartier vergroten en veiligstellen

Dr Ing Hein van Bohemen, specialist op het gebied van ecologie en eco-engineering, zal op uitnodiging van de bewonersorganisaties Statenkwartier, Duinoord en Archipelbuurt op maandagavond 13 maart een lezing over dit onderwerp verzorgen. Met behulp van een powerpoint-presentatie geeft hij een overzicht van verschillende ecosysteembenaderingen en zal hij ingaan op de aspecten water, bodem, lucht, planten en dieren in straten en tuinen. Hij zal vertellen welke maatregelen genomen kunnen worden om de effecten van verstening te voorkomen en te verzachten. Ook komt het belang aan de orde van het afkoppelen van hemelwater en hoe dit een inspiratiebron kan zijn voor het zichtbaar en beleefbaar maken van water in de wijk; hoe groene gevels en daken de (be)leefbaarheid van de eigen omgeving , zowel voor planten, dieren als mensen kunnen vergroten. Hij zal praktische voorbeelden geven hoe je je eigen tuin klimaatbestendig en leefbaar kan inrichten en beheren. En er worden voorbeelden getoond hoe andere steden de problemen aanpakken om opwarming tegen te gaan.

Maandag 13 maart, 20.00 uur, Maranathakerk: de start om zelf aan de slag te gaan

Het belooft een zeer boeiende en inspirerende avond te worden.
De Maranathakerk is gevestigd aan de 2e Sweelinckstraat 156
Datum : 13 maart 2017
Aanvang 20.00 uur.
Let op: in Duinoord geldt na 18 uur betaald parkeren.

Hein van Bohemen werkte bij de Natuurbeschermingsraad, bij Rijkswaterstaat en bij de Technische Universiteit in Delft. Zijn interesse en kennis liggen op het terrein van de ecologie, landschapsecologie en de eco- engineering, het verbinden van techniek en natuur ten voordele van zowel de mens als de natuur.
In 2012 publiceerde hij samen met twintig mede-auteurs het boek ’Eco-engineering; een symbiose van harde en zachte systemen’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.