Licht op Groen (1): Stokrozen versieren het straatbeeld

Kweekt u stokrozen in uw tuin? Dan heeft u waarschijnlijk ongemerkt bijgedragen aan de kleurrijke wilde stokrozen in de straten van het Statenkwartier.

Stokroos

Ze bloeien overal in bonte kleuren: wit, geel, rood, roze, violet, purper, zwartrood, donkerbruin, maar ook gestreept, gevlamd en gevlekt . Als je erop let zie je er steeds meer.

Het zijn ouderwetse siertuinplanten, die op stap zijn gegaan. Ze hebben zichzelf uitgezaaid bij de kleinste kiertjes tussen asfalt en stoeptegels. Ze staan langs gevels, rond lantaarnpalen en op boomspiegels. Ze kunnen gemakkelijk meer dan twee meter lang worden. De bloemen staan in de bladoksels en vormen een lange aar. Ondanks de droogte blijven ze fier overeind en bloeien uitbundig.

Hoestsiroop

De gewone stokroos “Alcea rosea” is geen familie van de rozen, maar hoort bij de kaasjeskruidfamilie. De naaste verwant is de heemst “Althea officinalis”. Deze plant komt oorspronkelijk uit China en werd in de 16de eeuw naar europa gebracht. Karel de Grote verordonneerde dat de plant in kloostertuinen gekweekt moest worden. In kruidenboeken wordt de heemst vaak genoemd als verzachter van geprikkelde slijmvliezen. Uit de wortel kan een stroop bereid worden die als hoestsiroop ingenomen kan worden.

Stokrozen hebben dezelfde geneeskrachtige eigenschappen, maar zijn veel groter en kleurrijker.
De bloemblaadjes van de donkerrode stokroos hadden een heel speciale functie: ze werden gebruikt om wijn mee te kleuren….stokroos tegen gevel

Verwildering

Vanuit de kloostertuinen is de heemst op het platteland verwilderd. De stokroos is een populaire tuinplant geworden als tweejarige of vaste plant. Maar de ambitie van de stokrozen reikt verder, want ze zijn ontsnapt aan de omheinde tuinen en hebben de straten ontdekt.

Ga eens kijken op de Statenlaan, de Willem de Zwijgerlaan, de van Weede van Dijkveldstraat , de Prins Mauritslaan en de Frankenslag. Geen groencommissie of wijkplan is eraan te pas gekomen. Sommige inwoners hebben doelbewust zaadjes voor hun huis uitgestrooid. De rest van de stokrozen is gewoon komen aanwaaien.

3 antwoorden
  1. Joyce zegt:

    Ik zouz e ook in mijn willen hebben, hoe pak ik dat aan.
    Heb je zakje met zaadjes gekregen, maar heb dus geen groene vngers,

    vrg. Joyce

    Beantwoorden
    • Ester de Vries zegt:

      Dat is heel eenvoudig. Als de stokrozen straks uitgebloeid zijn kun je de zaadjes oogsten. Daarna gewoon uitstrooien in de tuin of voor het huis.
      Ester

      Beantwoorden
  2. Rob Geurst zegt:

    Er is iemand die woont in het Statenkwartier en s’nachts zaadjes plant een beetje onderhoud en de oude planten qeer afknipt.
    En de zaadjes spaart om weer ergens te kunnen planten.
    Ik heb van hem ja hem een bak met zaadjes te verdelen onder de liefhebbers

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.