De Iepen in het Statenkwartier staan weer in bloei, dat betekent inenten!

Ieder jaar rond deze tijd worden de Iepen in Den Haag weer ingeënt tegen de Iepenziekte. Als een boom de Iepenziekte heeft, verdroogt hij. IepenspintkeverDe schimmel die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten en de boom sluit deze af om verdere verspreiding te voorkomen. Door het afsluiten van de houtvaten verdroogt de boom. De iepenspintkever verspreidt de schimmel.

Biologe en eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland Johanna Westerman(1893-1963) heeft als eerste aangetoond dat schimmel de sterfte bij Iepen veroorzaakt.( in Den Haag is nog een plein naar haar vernoemd.) Daarom wordt in het Engels de Iepenziekte nog altijd Dutch elm disease genoemd.

De gemeente Den Haag behandelt iedere voorjaar ongeveer 9.000 Iepen met een injectiemiddel tegen de Iepenziekte. Het injectiemiddel voorkomt dat de boom reageert op de schimmel. Maar de injecties werken niet tegen besmetting via de wortels.

IMG_1811Inenten van bomen kan alleen als deze in bloei staan. Ook de weersomstandigheden moeten hiervoor gunstig genoeg zijn. Alleen als de bast van de boom droog is zal deze het medicijn volledig opnemen. Na inenting is een boom weer een jaar beschermd tegen de ziekte.

Op de foto zie je hoe een Iep op de Frederik Hendriklaan (voor Hollywood) ingeënt wordt. Helemaal rond, om de 10cm wordt de boom geïnjecteerd. Het gaat hier om een boom uit 1936. Op de boom is duidelijk de ring te zien waar de Iep destijds op het onderste gedeelte is geënt. Er is nog een aantal van deze oude Iepen op de Fred. Ze zijn iets ranker dan het soort op het Frederik Hendrikplein, deze zijn “nog maar” 40-45 jaar oud.

Menno de Groot

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.