Gele vuilniszakken tegen meeuwenoverlast: ze zijn er weer!
De gemeente Den Haag stelt weer gratis extra stevige gele vuilniszakken beschikbaar om zwerfvuil, dat wordt veroorzaakt door meeuwen die de grijze vuilniszakken kapot maken, tegen te gaan. Vanaf 1 maart tot 1 september 2018 kunnen deze vuilniszakken worden opgehaald bij een aantal ophaalpunten (zie onderaan dit bericht waar precies).
Beschikbaar van 1 maart – 1 september
De extra stevige gele vuilniszakken zijn beschikbaar voor de wijken waar afvalinzameling nog niet plaatsvindt via ondergrondse restafval containers (ORAC’s). In deze wijken maken veel bewoners nog gebruik van gewone grijze vuilniszakken die door meeuwen en andere dieren kunnen worden opengepikt. De extra stevige gele vuilniszakken worden in de periode van 1 maart – 1 september 2018 beschikbaar gesteld.
Remedie tegen overlast broedperiode meeuwen
Tijdens de broedperiode veroorzaken de meeuwen, die op zoek zijn naar voedsel voor hun jongen, meer overlast. De gele vuilniszakken kunnen ze minder makkelijk openpikken.
De gemeente Den Haag wil graag dat bewoners de extra stevige gele vuilniszakken gebruiken, omdat de ervaring leert dat de meeuwen deze minder makkelijk open krijgen. Hierdoor neemt het zwerfafval af. In de tussentijd blijft de gemeente doorgaan met de plaatsing van ORAC’s. Inmiddels zijn er 6.000 stuks geplaatst in Den Haag.
Het tegengaan van de meeuwenoverlast is nadrukkelijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Een effectieve aanpak is namelijk alleen mogelijk als Hagenaars, Haagse bedrijven en bezoekers zich ook zelf inspannen om het voedselaanbod voor meeuwen te beperken. Daarom ligt de focus niet alleen op het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers (ORAC’s) in steeds meer buurten in de stad, maar ook op het beschikbaar stellen van extra stevige gele vuilniszakken tijdens het broedseizoen en voorlichting over hoe Hagenaars zelf een steentje kunnen bijdragen om de overlast te beperken.
Ophaalpunt gele vuilniszakken
Meest voor de hand liggende ophaalpunt voor ons Statenkwartier is Stadsdeelkantoor Scheveningen. Dat is geopend op alle werkdagen.
Jammer dat de gemeente ze zelf niet gebruikt. Na het schoonmaken van de straat worden dunnen groene zakken gebruikt en op de stoep achter gelaten en na verloop van tijd pas opgehaald. Maar dan hebben onze gevleugelde vienden hun slag al geslagen. Ik heb hier al over gemaild met de gemeente met de mededeling om gele zakken te gebruiken, zoals ons wordt aangeraden, maar dit schijnt niet mogelijk te zijn. Misschien kan het wijkbestuur hier iets in betekenen en kan men gelijk even vragen of er nog ORAC’s geplaatst kunnen worden tussen de parkeerhavens en het Gemaal aan het einde van de Willem de Zwijgerlaan aan de Kranenburgerweg. Ruimte genoeg en niet direct in beeld. Bij ons voor de deur worden nu regelmatig vuilniszakken geplaatst naast de papier- en glascontainer.
Meerdere bewoners in het gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan tussen de Van Boetzelaerlaan en de Kranenburgerweg hebben zich georganiseerd om hun stem richting gemeente te laten horen bij de herinrichting van dit gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan. Het gaat daarbij onder meer om de plaats voopr het parkeren van auto’s, alternatieve plekken voor het deponeren van afval in containers, alsook een andere vorm en functie van het middengebied tussen de twee rijrichtingen. Wij adviseren u met deze medebewoners van uw straat contact te leggen teneinde uw wensen kenbaar te maken.
Samen met een aantal bewoners hebben we begin november zienswijzen tegen de plannen voor ons gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan bij de Gemeente ingediend, met meer dan 70 door bewoners getekende “wenslijsten”. Onze wensen zijn dus al kenbaar bij de Gemeente gemaakt. Vorige week van Rutger de Klerk, namens de Gemeente, vernomen dat er geen veranderingen in hun plannen om o.a. een groot parkeerplek van onze mooie laan te maken plaats zullen vinden. Hierin hebben we geen enkel steun van de Wijkvereniging gekregen.
Mevrouw Preston, Uw opmerking dat u van het Wijkoverleg Statenkwartier geen enkele steun heeft gekregen is ver bezijden de feitelijke gang van zaken. Nav contact met bewoners van dit gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan hebben wij hen verzocht hun wensen tav de herinrichting alvast op hoofdlijnen kenbaar te maken aan het Wijkoverleg. Deze wensen zijn vervolgens door de representanten van het Wijkoverleg in het periodieke overleg inzake de herinrichting van de winkelstraten aan de gemeente gemeld. Wij hebben daarbij, in aansluiting op uw wensen, aangegeven dat ons inziens dit gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan een andere invulling kan krijgen omdat het geen specifiek winkelgebied is. Uw wensen hebben wij in deze bijeenkomst ook toegelicht en kracht bijgezet. De gemeentelijke vertegenwoordigers hebben bij die gelegenheid aangegeven apart met bewoners van dit gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan in overleg te zullen treden. Jammer genoeg hebben noch de gemeente, noch bewoners van dit gedeelte van de Willem de Zwijgerlaan het nodig gevonden ons hierbij uit te nodigen.