Een garage en tóch een parkeervergunning? Het kan!

Het gehele Statenkwartier heeft sinds 30 november 2017 betaald parkeren. Bewoners krijgen een parkeervergunning. Maar er zijn uitzonderingen. Zo krijgt u geen parkeervergunning voor uw eerste auto wanneer u kunt beschikken over een autogarage die als zodanig gebruikt kan worden. Maar ook daar zijn weer uitzonderingen op! Verder lezen dus.

Navraag bij de gemeente leert dat de garage dient te voldoen aan minimale afmetingen om in aanmerking te komen als een garage waarin uw auto kan worden gestald.

Een parkeerplaats in een garage dient ten minste 2.65 meter breed en 5.50 meter lang te zijn. Alleen dan beschouwt de gemeente dit als een garage waarin een auto gestald kan worden.

Wilt u alle beleidsregels van de gemeente voor wat betreft parkeervergunningen inzien? Kijk dan op deze link: beleidsregels parkeervergunningen

Wij hebben er bij de gemeente op aangedrongen deze informatie meer toegankelijk op de website te plaatsen. Dat hoeft niet integraal op de overzichtspagina, maar kan ook met een duidelijke linkverwijzing.

Algemene regel binnen de gemeente is, zo werd ons verteld, dat alleen info die relevant is voor tenminste 70% van de lezers direct op de site leesbaar wordt gemaakt. Een duidelijker link naar achterliggende informatie (zoals de beleidsregels parkeervergunningen) lijkt gezien onze ervaring toch wel op zijn plaats.

11 antwoorden
  1. robert zegt:

    Ik begreep dat we nog wachten op een uitleg van de gemeente waarom de parkeertijd in onze wijk afwijkt van die in Scheveningen, hier 23 uur en daar 18 uur. Zijn dara concrete vragen over gesteld door het wijkoverleg?

    Beantwoorden
  2. Eindredacteur zegt:

    U zult bedoelen: hier 13.00 uur en daar 18.00 uur. We hebben van de gemeente begrepen dat dit is gedaan om tegemoet te komen aan de bedrijven rondom de haven. Alleen daar is de parkeertijd aangepast en wijkt deze af van die in ons Statenkwartier. Voor ons was die aanpassing, evenals de aangepaste norm voor bedrijfsparkeren (van 1 pp op 5 fulltimers naar 1 op 2), reden ook andere wijzigingen te verzoeken aan de gemeente. Maar daar kregen we nul op het rekest. Voor ons nog steeds onbegrijpelijk en een voorbeeld van het meten met twee maten. Vandaar dat we nu extra scherp zijn op de evaluatie eind 2018. We hebben dan ook bij de gemeente geclaimd en daaropvolgend ook de toezegging gekregen dat wij als Statenkwartier tijdig en volwaardig in de gelegenheid worden gesteld mogelijk noodzakelijke aanpassingen in het parkeerregime naar voren te brengen. Maar het blijft ongewis vooralsnog wat de gemeente daarmee gaat doen, zeker afgezet tegen de ervaringen tot op heden.

    Beantwoorden
  3. Rob Vergeer zegt:

    Ik heb 1 auto en ook een garage die aan de minimale normen voldoet, maar de garage staat afgeladen vol met meubilair en dat wil ik,graag zo houden.

    Kan ik in dat geval dan wel een duurdere (2e auto) parkeervergunning kopen, zodat mijn auto feitelijk als 2e auto telt en alsnog op straat geparkeerd kan worden?

    Ik kan dat helaas niet terugvinden in de beleidsregel parkeervergunningen

    Met hartelijke groet.

    Beantwoorden
    • Eindredacteur zegt:

      Ik weet dat wanneer u de garage “feitelijk” ontoegankelijk maakt voor auto’s (bijvoorbeeld trottoirband laten ophogen), een tweede vergunning verleend moet worden. Ik ken gelijksoortige situaties in Statenkwartier, waarbij de gemeente de vergunning heeft verleend.

      Beantwoorden
    • kitty de jong zegt:

      goedemorgen,

      Ik ben recent van een heel herenhuis in de buurt verhuisd naar een appartement met een aangrenzende garage ook in het Statenkwartier. De gemeente geeft idd aan dat mijn parkeervergunning zal worden ingetrokken omdat ik een eigen parkeergelegenheid heb. De garage is echter al 25 jaar niet als zodanig gebruikt. De oprit is gedeeltelijk tamelijk verzakt en de toegangsdeur vertoont kuren (blijft halverwege hangen). Bovendien parkeert iedereen zijn auto voor de oprit. We zijn aan het verbouwen en de garage is nu even geen prioriteit. Ben erg benieuwd hoe de situatie met Rob Vergeer is afgelopen.
      Kan je dit idd oplossen door het trottoir te verhogen en mag dat ook zomaar, want de stoep is eigendom van de gemeente. Alle informatie is welkom. De gemeente wacht nu op mijn antwoord. ;((

      Beantwoorden
  4. Rob Vergeer zegt:

    Bij nader inmeten voldoet mijn garage toch niet aan de normen.

    Er is een minimale toegangsbreedte van 2.30m vereist om de parkeerplek in de garage te kunnen bereiken.
    Dit betekent dat een object van 2.29m en 1.70m hoog er tussendoor zou moeten kunnen.

    Bij nameten komt de minimale toegangsbreedte bij mij uit op 2.25m, als gevolg van uitstekende deurbeugels

    Beantwoorden
    • Eindredacteur zegt:

      Ik adviseer u contact op te nemen met de gemeente en aan te geven dat de feitelijke (!) toegangsbreedte in feite niet toereikend is en ook onmogelijk aanpassing mogelijk is. Het is uiteraard de bedoeling dat een garage ook feitelijk (!) als stallingsruimte voor auto’s te gebruiken is.

      Beantwoorden
  5. kitty de jong zegt:

    Beste Rob Vergeer en Redactie,

    Ik ben erg benieuwd hoe dit is afgelopen. Zit in dezelfde positie. lGemeente geeft aan dat mijn vergunning zal worden ingetrokken als mijn garage aan de eisen voldoet.
    Garage is mijn bezit geworden omdat deze mee werd verkocht bij het appartement dat ik recent heb gekocht. Hij is al 25 jaar niet in gebruik als garage. Oprit is gedeeltelijk tamelijk verzakt en de elektrische toegangsdeur vertoont kuren (blijft halverwege hangen). In de buurt parkeert iedereen zijn auto voor de oprit omdat niet duidelijk is dat die vrij moet blijven. In het huis zijn we nu druk aan het verbouwen. De garage is echt nog geen prioriteit. Lost het verhogen van het trottoir idd dit probleem op en mag dat dan zomaar? Stoep is immers van de gemeente?.. Ik zou heel blij zijn met een antwoord. De gemeente wacht namelijk op mijn reactie.

    Beantwoorden
    • Eindredacteur zegt:

      Of de garage geschikt is hangt puur af van de toegankelijkheid en de ruimte. Daarvoor zijn minimummaten vastgelegd. Of de garage in goede staat is, dat ziet de gemeente niet zo. Feit is dat u een garage hebt en dat die kennelijk als zodanig gebruikt KAN worden. Ik heb zelf ook een garage maar die staat vol met “zolderspullen” en wordt dus niet door mij zo gebruikt. Door de stoeprand op te hogen kreeg ik zo alsnog een vergunning voor parkeren op straat als wijkbewoner. Dat ophogen doet men gratis als gemeente.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.