Duurzaamheid: Stookseizoen
Nu de winter langzaamaan intreed stoken buurtbewoners de (open)haard op. Naast sfeer en warmte zijn er helaas ook nadelen aan het stoken van hout. Fijnstof (rook) overlast voor bewoners rondom de plek waar gestookt wordt.
Impact op de buurt
Wist je dat 1 openhaard ervoor zorgt dat rondom deze plek ongeveer 100 huizen alle ramen gesloten moet houden? Vooral de laatste maand was het vaak windstil en blijft vervuiling lang hangen en komt hiermee de huizen binnen door ramen en ventilatie systemen.
Open versus gesloten haarden
Er is wel een verschil tussen gesloten hout haarden (glas er voor) en open haarden (geen glas voor de haard). Met glas is de hoeveelheid fijnstof alleen hoog bij het opstarten van de haard. Een openhaard geeft daarentegen een continue stroom van fijnstof. 23% van alle fijnstof in Nederland komt door die paar open haarden.
Is er iets tegen te doen?
Ja, gelukkig wel. Het beste is om niet te stoken en op een andere manier warmte en sfeer te creëren. En er is een app Stookwijzer | Atlas Leefomgeving waarmee je kan zien of het genoeg waait om een keer de haard op te stoken. Houd dus rekening met uw buren en stook zo min mogelijk en bij mist of windstil weer helemaal niet. Check sowieso de Stookwijzer app.
Veel dank namens je buren!
Uit het hart gegrepen, dit bericht. Afgelopen weken met windstil, vochtig weer een verstikkende rook en stank in onze slaapkamer aan de Van Dorpstraat. Jammer, maar ook gewoon zeer ongezond
Ik geloof niet dat een enkele open haard of houtkachel de echte oorzaak is van de luchtvervuiling; en ook niet van de klimaatopwarming. Daar moeten wij toch iets verder denken vrees ik.
Ik heb het niet over klimaatverandering! Daar heeft dit niks mee te maken. Wel om fijnstof. En dat kan je willen geloven of niet, dat maakt niet uit. Het is gewoon meetbaar en waar. Vooral de oude open haarden die we hier in het Statenkwartier nog veel hebben zijn heel warm & gezellig in de kamer maar extreem vervuilend. Ook het binnenklimaat wordt slecht met een openhaard, maar dat is de keuze van de stoker. De fijnstof buiten is bijproduct van een stookwijze die niet meer van deze tijd is. Sowieso heeft de omgeving er heel veel last van.
Dit artikel heb ik geplaatst om mensen te informeren, niet om terecht te wijzen op hun gedrag. Met opvolging van de tips maken we het voor elkaar een stuk prettiger!