Bewoner in beeld: Inge Maassen
Ik interview Inge (betrokken bij de organisatie van de Kunstroute op 15 en 16 april) op een donderdagmiddag in haar bovenwoning op de Fred. Ze woont daar ondertussen al vijfentwintig jaar. Bij een kop kruidenthee vraag ik aan haar hoe ze in het Statenkwartier verzeild is geraakt.
Tekst: Gemma van Ree
Foto’s: René de Gilde
Voordat ik vijfentwintig jaar geleden in dit huis kwam wonen, woonde ik op de Groot Hertoginnelaan in het ‘Taohuis’. Het Taohuis werd destijds door acht en later door zes bewoners behuisd, waar ik er dus eentje van was. Ik ben een echt community mens!
Oorspronkelijk kom ik uit Leiden, maar ik heb ondertussen heel Nederland doorgereisd. Op m’n zeventiende ben ik in Amsterdam op kamers gegaan en daar ben ik ook lid geworden van de alternatieve ‘kabouterbeweging’, ik vond het geweldig! Ik kom een beetje uit de alternatieve hoek.
In Amsterdam heb ik een hbo-opleiding gedaan voor Uitgeverij en Boekhandel en dat vak heb ik ruim twaalf jaar uitgeoefend, onder andere in Deventer. Je begrijpt dat ik een echt boekenmens ben!
Maar op een bepaald moment had ik niet zoveel zin meer om steeds met boeken bezig te zijn. Ik wilde liever met mensen en besloot om in Den Haag homeopathie te gaan studeren. Echter, na zeven jaar studie, bleek toch dat dat niet helemaal mijn ding was: ik trok me elk geval enorm aan, moest en zou het juiste middel vinden en voelde me verantwoordelijk voor alles en iedereen.
Toen kwam ik op het pad van de Healing Tao waarbij je dan moet denken aan Tai Chi en QiGong, maar ook aan meditatie. Ik heb mij daarbij vooral gespecialiseerd in de fysieke beweging. Het is heerlijk om goed in je lijf te zitten. Ik kom uit een familie met sporters, mijn moeder is 99 en doet nog steeds haar rondjes met de rollator om het huis om hoofd en lichaam gezond te houden. Ik ben ondertussen bijna tweeënzeventig en ik geef nog steeds met heel veel plezier Healing Tao lessen!
Inge, wat je me nu hebt verteld, daar wist ik helemaal niks van! Wat ik wél van jou wist, is dat je kunstenaar bent. Ik ben bij jou terecht gekomen, omdat jij in het bestuur van de Kunstenaars in het Statenkwartier zit. Jullie organiseren in het weekend van 15 en 16 april weer de Kunstroute in onze wijk. Hoe ben jij kunstenaar geworden?
Mijn vader tekende en schilderde heel erg veel en ik heb in mijn jeugd vaak samen met hem zitten tekenen. Ik wist toen al dat ik daar later wat mee zou gaan doen. Dus toen ik zo’n vijfenzestig werd, dacht ik: ‘Ik krijg straks m’n AOW, ik ga dat tekenen en schilderen weer eens oppakken!’ En tot mijn verbijstering kón ik dat heel goed! Ik heb dat van mijn vader, dat is eigenlijk ook overgeërfd. Mijn ouders komen allebei uit Indonesië en hebben in Jappenkampen gezeten. Mijn vader tekende daar Japanners, waardoor hij de beschikking had over papier en potloden. Hij tekende ook medegevangenen en als de gelijkenis goed genoeg was, kreeg hij extra eten. Hij was letterlijk een zogenaamde broodschilder! Dat zien en gelijkenis treffen zit in ons bloed.
En weet je wat ik zo leuk vind? Ik doe dit nu zo’n jaar of zes en het is heel leuk om op mijn leeftijd ergens steeds beter in te worden. Ik vind zelf dat ik een heel leuk leven heb, hahahaha!
Je vertelde mij dat je het Taohuis aan de Groot Hertoginnelaan op een gegeven moment ontgroeid was en dat je via een kennis aan deze etage op de Fred kwam. Binnen een week was je verhuisd! In de loop van de tijd heb je het nodige opgeknapt en is het geworden tot wat het nu is; een hele fijne woning midden op de Fred. Wat vind jij nu zo fijn aan het Statenkwartier?
Ik hou van schoonheid, ik vind het heel mooi hier. Ik vind de huizen heel mooi en ik vind het heerlijk dat de zee zo dichtbij is. Ook het feit dat we hier op zandgrond wonen vind ik heerlijk. Als ik soms naar het oosten rijd en over de IJssel kom, voel ik ook meteen dat het daar zandgrond is en ben ik thuis!
Die liefde voor schoonheid komt natuurlijk ook tot uiting in de kunst. Ik ben actief in het bestuur van de Kunstenaars in het Statenkwartier (KS) en met mijn uitgeversachtergrond ben ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de folder van de Kunstroute. We hebben zestig kunstenaars in het Statenkwartier die zijn aangesloten bij KS en daarvoor moet je door een ballotagecommissie. We zijn niet zo heel streng hoor, maar het is ook weer niet zo dat iedereen er doorheen komt. Het niveau ligt daardoor ook écht hoog! Daarbij moet je ook in het Statenkwartier woonachtig zijn, anders kom je sowieso niet in aanmerking. Dit jaar doen er op 15 en 16 april tweeëndertig kunstenaars mee met de Kunstroute.
We hopen nog steeds dat we een keer mogen exposeren in het atrium van het Kunstmuseum, dat is er door Covid helaas niet van gekomen.
Dat zou inderdaad geweldig zijn! Wie weet gaat dat er nog wel van komen. Je woont hier echt midden in de wijk. Ik ben wel benieuwd welke plek in het Statenkwartier voor jou nu echt speciaal is? Heb jij een favoriete plek?
Ik vind het elke dag weer heerlijk om over de Fred te lopen. Mijn partner doet een keer in de week boodschappen en dan heeft-ie alles. Ik ga gewoon elke dag shoppen, hahaha! Even richting de Aert van der Goes, langs het speeltuintje. Ik ben ook heel erg op de hoogte van alle winkels, weet precies als er ergens uitverkoop is. Of ik loop helemaal de Fred af naar de Scheveningse Weg, waar ik dan ontdek dat ze ineens op twee plekken een soort moestuintjes hebben geplant met schapenhekjes erom heen. Niet heel ‘Statenkwartierderig’, maar wel heel geestig!
Verder vind ik het ook heel erg fijn om naar de haven te lopen. Op maandagavond zijn er 55+ diners en dan is het zo gezellig om daar lekker met vrienden te gaan eten.
Oh, en niet te vergeten het Couvéehuis! Dat is echt een supergave instelling, heel erg belangrijk voor de wijk. Het loopt als een tierelier! Ik vind het wel jammer dat ze het van binnen zo goedkoop hebben opgeknapt, want het is zo’n prachtig pand. Ik heb daar veel geschilderd en getekend. Als ik thuis niet productief genoeg was, ging ik naar het Couvéehuis en dan lukte het wel. Ik vind het altijd heerlijk om er te werken.
In vijfentwintig jaar heb je vast en zeker veel meegemaakt en zal er wel veel veranderd zijn in de wijk. Met welke veranderingen ben je blij en wat zou er wellicht beter kunnen?
Ik vind niet dat er zo heel veel veranderd is. Ik zie wel dat er regelmatig winkels leeg staan en ik vind het ook erg jammer als er dan weer zo’n winkelketen in komt. Ik hou wel van een beetje aparte winkels, maar blijkbaar zijn de huren zo hoog dat alleen ketens die prijzen op kunnen brengen. Nu is net Stach geopend, weer een koffietent, en dan weet ik dat ze elkaar dood gaan concurreren. Dat gaat ten koste van Doppio of Anne&Max. Het wordt daardoor zo’n eenheidsworst. En dan zo’n Expatwinkel die alleen maar plastic verkoopt..! Eigenlijk zou er een schoonheidscommissie moeten zijn voor de Fred en daar zou ik nog wel in willen zitten ook!
Nou Inge, dat is inderdaad een mooi idee! Ik was ooit in Salzburg en daar moest ook de McDonalds zijn voorgevel aanpassen aan het straatbeeld. Er hing een prachtige, bronzen M als uithangbord! Dat paste volledig in het geheel. Maar nu we toch bezig zijn met zaken die anders zouden kunnen: jij had het net over het leegstaande oude ABN AMRO kantoor op de hoek met de Statenlaan.
Ja, het zou zo leuk zijn als we meer gebruik zouden kunnen maken van lege etalages om kunst te exposeren. Er is zo vaak leegstand op de Fred! Het oude ABN AMRO bankgebouw dat nu leegstaat was daar perfect voor geweest, maar men wilde de ramen blijkbaar liever dichtplakken met papier. Dat zou ik wel anders willen.
Dat lijkt me een mooie oproep om mee af te sluiten, Inge! Kijken of daar iets aan gedaan kan worden. Heel erg bedankt voor het inspirerende gesprek en ik wens jullie een hele succesvolle Kunstroute toe!
Wist je dat…
… Inge in de leer is geweest bij Denise Bloemen en dat zij samen het boekje ‘GevoelsBewust Bewegen’ hebben geschreven?
… de Kunstenaars in het Statenkwartier een eigen website hebben, nl. www.kunstenaarsinhetstatenkwartier.nl?
… in het weekend van 15 en 16 april de Kunstroute Statenkwartier weer plaats zal vinden? Alle informatie daarover is te vinden op de website van de Kunstenaars in het Statenkwartier, maar ook op www.statenkwartier.net.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!