BES tip van de maand: Doe de was als de zon schijnt

Kansen en bedreigingen

Voor bezitters van zonnepanelen zijn er zowel voordelen als nieuwe uitdagingen. Steeds meer energiemaatschappijen rekenen een heffing voor het terugleveren van stroom aan het net. Deze heffing verschilt per maatschappij, net als de vergoeding per teruggeleverde kilowattuur. Vergelijk dus goed als je overstapt.

Afschaffing salderingsregeling

Vanaf 2027 verdwijnt de salderingsregeling. Dan kun je teruggeleverde stroom niet meer verrekenen met je verbruik over het jaar. Omdat de vergoeding voor teruglevering lager ligt dan het tarief dat je betaalt, zal je energierekening daardoor stijgen.

Terugverdientijd verandert

Volgens TNO loopt de terugverdientijd voor nieuwe zonnepanelen zonder saldering op tot 17 jaar. Dat komt dicht in de buurt van de levensduur van zonnepanelen, meestal zo’n 20 jaar. Toch houd je dan nog zo’n drie jaar ‘gratis’ stroom over.

Meer zelf gebruiken helpt

In de berekening gaat men uit van 30% eigen verbruik van de opgewekte stroom. Maar dat kun je verhogen! Zet bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser aan als de zon schijnt. Gebruik je 60% van je zonnestroom zelf, dan daalt de terugverdientijd naar 8 à 9 jaar — vergelijkbaar met nu, mét saldering.

Let op piekbelasting

Netbeheerder Stedin vraagt bewoners om het stroomverbruik tussen 16:00 en 21:00 te beperken. Vooral het opladen van elektrische auto’s zorgt dan voor veel belasting van het net. Koken op inductie hoort erbij, maar probeer andere grote verbruikers buiten die tijden te plannen.

Conclusie

Zonnepanelen blijven een slimme keuze — ook financieel. Zeker als je je stroomverbruik iets afstemt op de zon. De meeste omvormers hebben een handige app waarmee je dit makkelijk in de gaten houdt.

Meer informatie

Bekijk Buurtenergie Statenkwartier (BES), voor meer informatie over lid worden, acties, en onze wekelijkse spreekuren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.