AH/Paagman: bestuur van wijkoverleg let vooral op procedure en algemeen belang
De mogelijke vestiging van een Albert Heijn aan de Willem de Zwijgerlaan houdt al enige tijd de gemoederen binnen het Statenkwartier bezig. Logisch dat dus ook het bestuur van het Wijkoverleg hierover van gedachten wisselt.
Wijkoverleg komt op voor algemeen belang van bewoners
De positie van het wijkoverleg is een bijzondere. Het wijkoverleg komt op voor het algemeen belang van de bewoners van het Statenkwartier. Dat betekent dat het in de regel niet opkomt voor elk specifiek belang van (een groep van) bewoners. Daarbij komt dat de bewoners van het Statenkwartier meestal goed in staat zijn hun specifieke belang te behartigen. Waar nodig helpt het wijkoverleg hen onder meer door hen te wijzen op mogelijkheden voor bezwaar en beroep. Ook biedt het wijkoverleg natuurlijk een podium voor discussie.
Als voorbeelden: het wijkoverleg heeft zich met kracht verzet tegen de vestiging van Europol aan de rand van onze wijk. Zoals ook uit de wijkvergadering naar voren kwam, was dat in het algemeen belang van onze wijk. Bij de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan zijn verschillende bijeenkomsten georganiseerd om de bewoners te informeren over de plannen en daarop verbeteringen te bepleiten.
Nieuwe vestiging AH: specifieke belangen en veelheid aan meningen
Bij de vestiging van de Albert Heijn zijn specifieke belangen in het geding, en bovendien wordt in de wijk niet hetzelfde gedacht over deze plannen. Sommigen hebben grote bezwaren tegen een tweede Albert Heijn op zo’n korte afstand van de al bestaande Albert Heijn. Anderen vinden dat juist wel handig of hebben begrip voor de overwegingen van ondernemer Fabian Paagman.
Overigens: ook in het bestuur van het wijkoverleg komen deze verschillende meningen naar voren. Het bestuur van het wijkoverleg beperkt zich er dan ook toe om een zorgvuldige procedure te bewaken en er toe bij te dragen dat alle argumenten in de discussie naar voren komen. De website van het Statenkwartier wordt daarvoor goed gebruikt. Het is uiteindelijk aan de gemeente om de vergunningen te verlenen en aldus de beslissing te nemen.
De indruk van het bestuur is dat de gemeente alle relevante regels zorgvuldig heeft toegepast bij de verlening van de omgevingsvergunning. Overigens is ook duidelijk dat dit niet tegemoetkomt aan het bezwaar van een aantal bewoners, dat een tweede Albert Heijn ongewenst is. Daarvoor bestaat immers geen regel.
Bestuur heeft focus op veiligheid en verkeersafwikkeling
Te verwachten valt dat deze discussie nog even zal voortduren, omdat bezwaar wordt gemaakt tegen de te verwachten vergunningverlening. Het bestuur zal bij de verdere procedure vooral letten op de veiligheid en de verkeersafwikkeling, zonder andere belangrijke onderwerpen uit het oog te verliezen.
Het is belangrijk dat AH bij het bevoorraden van deze winkel niet langdurig de WdZ-laan gaat blokkeren.