Elke maand geeft het BuurtPreventieTeam (BPT) van het Statenkwartier in samenwerking met onze wijkagent Mike Roeleveld een update van wat er zoal speelt in de buurt. Zo houden we onze wijk samen veilig, schoon en prettig om in te wonen. Wil je ook een bijdrage leven aan een schone en veilige wijk? Kom dan eens langs in het Couvéehuis. Maandelijks vergadert het BPT op de derde dinsdag van de maand om 19.30u. (Zie data op onze Agenda)

Gemelde incidenten van 18 maart t/m 15 april

1 x ongeval met letsel
4 x ongeval zonder letsel
8 x diefstal fiets
2 x diefstal uit auto
2 x melding overlast jeugd

Dit zijn gegevens en incidenten die bij de politie bekend zij en gemeld zijn. Hierbij de oproep om vooral van alle voorvallen en incidenten melding en/of aangifte te doen bij de politie

Op 3 mei zal het BPT,  samen met Mike, de wijkagent flyers uitdelen over “Beveilig je e-bike tegen diefstal” op de Frederik Hendriklaan en de Aert van der Goesstraat.

Bericht van de medewerkers handhaving van onze Wijk

Daniel van der Haar gaat onze wijk verlaten en wordt vervangen door Lianne Koenen. In onze volgende BPT bijeenkomst maken we kennis met Lianne.

Bericht van onze Wijkagent

Mike Roeleveld zal tijdens het spreekuur georganiseerd voor en over informatie van de NAVO-top op de woensdagmiddag van 13 – 15 uur in Gember ook aanwezig zijn.

Joke van Rijn, BPT lid in gesprek Frank Zwetsloot over “Opzoomeren”

Frank is bewoner van de Adriaan Pauwstraat en vertelt over “Opzoomeren” en de impact hiervan op de het verhogen van de veiligheid.

Frank is al sinds 2006 woonachtig in het Statenkwartier en zeer actief om in zijn straat bewoners met elkaar in contact te brengen, ik kijk er dan ook naar uit om zijn mening te horen over hoe hij dit doet. In straten waar de saamhorigheid groot is, voelen de mensen zich veiliger en minder eenzaam. Reden te meer om vanuit het buurtpreventieteam met Frank in gesprek te gaan. 

Eerlijk is eerlijk Frank ik had nog nooit gehoord van het woord opzoomeren. Dus ik heb het even snel opgezocht voordat ik met je in gesprek ben gegaan.

Opzomeren zijn de activiteiten die door de bewoners worden ondernomen om hun eigen straat gezelliger, groener, veiliger en kleurrijker willen maken. Je hebt die ervaring opgedaan in Rotterdam.

Wat heeft jou er toegebracht om je actief in te zetten om de Adriaan pauwstraat “op te Zoomeren”?

Heel eerlijk komen de activiteiten die ik doe in de straat uit de koker van mijn vrouw Ien, Ien komt uit een familie waar er veel activiteiten worden ondernomen om mensen tot elkaar te brengen en gezelligheid te creëren. Ien heeft mij gestimuleerd om dit ook te doen voor onze straat. Het begon toen we hoorden dat er juist een straatfeest geweest was toen de straat 100 jaar bestond. En ja, toen zijn we het jaarlijks gaan organiseren, nu al 16 jaar achter elkaar. 

Ik weet van andere wijken en straten dat een straatfeest vaak aan het eind van de dag begint met een borrel en dan BBQ of gezamenlijk eten maar voor jou is het straatfeest meer dan aan het eind van de dag met elkaar eten en drinken?

Klopt, door mijn werk ben ik gewend om bijeenkomsten te organiseren en mensen bij elkaar te brengen en ik weet als je een programma aantrekkelijk maakt voor alle “deelnemers en doelgroepen” het resultaat het beste is. Vandaar dat ik overdag graag activiteiten organiseer waarbij alle talenten van de straat bewoners kunnen worden benut. In onze straat zijn er bijvoorbeeld bewoners die goed kunnen dichten, dus zo ontstond de gedichtenwedstrijd en hebben we nu een hoogbejaarde straatdichteres.  Ook hebben wij een professionele kunstenares, die schilderles aan kinderen geeft tijdens het straatfeest. En bij een feest hoort natuurlijk muziek, gelukkig hebben wij in de straat, muzikanten die het heel leuk vinden om met elkaar te musiceren. 

Frank, dit straatfeest is natuurlijk een jaarlijks event, welke andere activiteiten onderneem jij om de mensen in de straat met elkaar in contact te brengen?

Ik ben nog voordat de whats app groepen voor de veiligheid werden opgericht, begonnen met een app groep voor de gezelligheid. Er zijn nu 85 leden en de app is nu erg actief. Bewoners gebruiken de app om o.a. ervaringen over betrouwbare aannemers, loodgieters etc te delen, dit voorkomt dat iemand van onze straat in de valkuil stapt van de malafide werklui. Ik zie erop toe dat nieuwe bewoners meteen op de hoogte zijn van de app, en welkom geheten worden. Dat doe ik dan altijd in twee talen want dat is hier wel nodig. Dat geeft iedereen het gevoel dat we iets samen hebben.  

Hartelijk dank voor dit gesprek Frank. Volgende maand hoop ik een andere bewoner aan te kunnen spreken over de activiteiten in de wijk. 

Wil je meer weten over wat het Buurtpreventieteam doet voor de veiligheid in onze wijk? Loop dan langs op de derde dinsdag van de maand om 19.30 uur in het Couvéehuis. Samen maken we de wijk veiliger!